Region Udovica militanta u Siriji

Edina: Želim da se vratim kući na Kosovo

Edina iz Prištine (pravo ime poznato redakciji RSE) prije tri godine pridružila se svom suprugu u Siriji, koji je tamo otišao da se pridruži militantnoj grupi takozvane Islamske države. Sada, nakon njegove smrti, ona želi da se vrati na Kosovo.

U telefonskom razgovoru za RSE, Edina govori o teškim uslovima u kampu Al-Nisa u Siriji.

Kaže da tamo nije jedina žena sa Kosova ili iz regiona.

“Ovo mjesto, kamp u koji smo došli nakon što su nas pustili iz zatvora, zove se Al-Nisa, Koban. Ovdje je još jedna sestra Albanka, jedna sestra iz Makedonije sa svojom ćerkom i unukom, i ja sa Kosova. Uslovi su veoma loši, jako, živi užas. Ostavili su u kampovima i 100 ranjenih. Nema ni hrane, nema ni dovoljno vode. Daju nam vruću vodu da pijemo”, ispričala je Edina.

Ona i ostale žene sa Kosova i Albanije čekaju da se vrate svojim kućama. Edina, međutim, kaže da ih do sada niko iz kosovskih institucija nije kontaktirao po tom pitanju.

“Prije nedelju dana sam izašla iz zatvora. Bila sam u Kobanu, u podzemnom zatvoru. Sada mi se pružila mogućnost da razgovaram sa vama. Do sada nismo imali nikakve kontakte”, kazala je, a onda je prekinula razgovor zbog straha da je neko ne čuje.

“Bolje je da prekinem. Toliko, ne mogu da govorim više. Halalite mi (oprostite)”, kazala je.

Krajem aprila, Kosovo je vratilo 110 svojih državljana iz Sirije, od kojih su četvorica bili strani borci, te 32 žene i 74 djece. Tada je najavljeno da će Kosovo raditi na povratku i ostalih svojih građana koji se nalaze u Siriji.

Trenutno još uvijek ne postoji plan o njihovom povratku, dok nacionalni koordinator za sprječavanje nasilnog ekstremizma, Fatos Makoli, kaže da se trenutno radi na rehabilitaciji i reintegraciji osoba koje su se vratile iz Sirije.

“U konfliktnim zonama se nalazi još jedan broj državljana Kosova i Vlada i institucije Kosova će donijeti odluke i mjere u skladu sa okolnostima i mogućnostima”, kazao je Makoli.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pedro
Gost
Pedro

Bili na usavsavanje u Siriju. Sad ce da nastave po Evropi. Ja nebi nikoga primio natrag, jedino mi je zao male djece. Ona nisu nista kriva.

Montenegro
Gost
Montenegro

Tamo ti je super tamo si medju svoje..

Mongoloid
Gost
Mongoloid

Ostani dje si nevjesta

Gost
Gost
Gost

Najbolje je da se ne vratite uopšte. Takve ljude treba sistematski počistititi iz regiona i Evrope.

Send this to a friend