Region

EK će krajem maja preporučiti otvaranje pregovora sa Tiranom i Skopljem

Johanes Han

Evropska komisija će krajem maja preporučiti otvaranje pristupnih pregovora o punopravnom članstvu sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, rekao je evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Han je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio da će preporuka biti objavljena 29. maja, kada Evropska komisija objavi godišnji izvještaj o napretku zemalja koje su u procesu proširenja.

Han je, međutim, ukazao da od zemalja članica EU zavisi da li će se saglasiti sa preporukom Evropske komisije.

“Obje zemlje su ispunile uslove i sada je na zemljama članicama da izađu sa političkim procjenama”, rekao je evropski komesar.

Kako navodi RSE to će biti prva preporuka za Albaniju i deseta za Sjevernu Makedoniju za otvaranje pristupnih pregovora.

Radio Slobodna Evropa ukazuje da su u međuvremenu Skoplje i Atina postigli Prespanski sporazum oko spora oko imena kojim bi trebalo da se deblokira evroatlantski put Sjeverne Makedonije.

Han je rekao da je Skoplje obavilo izuzetan posao u ispunjavanju svih uslova za početak pregovora o članstvu sa EU.

“Moramo da priznamo ogroman napredak koji je postigla Sjeverna Makedodnija u prevazilaženju bilateralnih konflikta, što je bio i preduslov za buduće članstvo”, rekao je Han.

Načelno je planirano da Savjet ministara EU donese odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa tim zemljama u junu, ali se očekuje da će rasprava biti odložena za kasniji datum jer je nekim zemljama potrebna saglasnost nacionalnih parlamenata i vremenski okvir između preporuke i junskog stanaka veoma je mali da bi se ispoštovale sve procedure.

Han je rekao da je uvijek bila namjera da odluka bude donijeta tokom ljeta.

Kako prenosi RSE, prema nezvaničnim informacijama postoje naznake da bi moguća rasprava o otvaranju pristupnih pregovora mogla da bude na ministarskom sastanku u julu, što bi bilo prvo važno zasjedanje tokom finskog predsjedavanja EU. Finska od 1. jula preuzima predsjedavanje EU.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Realno
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Realno
Gost
Realno

Očekivano vrijeme prijema: 2050. Kada se EU uveliko bude raspala, nadajmo se ne na nasilan način.

Send this to a friend