Region

Embargo na izostanke sa časova: Stop za neograničena opravdanja

ilustracija

Hrvatska ministarka nauke i obrazovanja Blaženka Divjak mijenjaće Pravilnik o pedagoškim mjerama koji propisuje ko i koliko može opravdati učeničke izostanke s nastave.

Zbog velikog porasta broja opravdanih časova u zadnje dvije godine, otkako su roditelji dobili neograničeno pravo opravdavanja izostanaka do tri dana uzastopno, ministarka Divjak namjerava da uvede nova ograničenja.

Učenici su u prošloj školskoj godini s nastave izostali više od 30 miliona školskih časova, od toga 757.000 neopravdanih. U osnovnoj školi svaki je učenik u prosjeku u protekloj školskoj godini izostao s nastave dvije nedjelje, a u srednjoj po tri nedjelje.

“Pitanje je koliko su roditelji odgovorni u opravdavanju izostanaka. Nije svako opravdavanje časa u korist učenika. Imamo značajan porast broja opravdanih sati koji ćemo analizirati i donijeti promjene”, najavila je ona.

Pritom će se, kaže, tražiti sredina između ranijeg pravilnika, po kojem su roditelji mogli opravdati izostajanje do tri dana uzastopno samo jednom u polugodištu. To je izazvalo revolt porodičnih ljekara, koji su bili pretrpani pisanjem školskih opravdanja.

Sve manje ukora

Ministarka Divjak upozorava da se postojeći pravilnik, po kojem roditelj može opravdati neograničen broj takvih izostanaka, pokazao previše ekstenzivnim, te da će se to ograničiti na najviše dva puta u polugodištu, odnosno kako pokaže analiza.

Kako je porastao broj opravdanih časova, tako je pao broj neopravdanih, jer su izostanci iz te kategorije prešli u onu za koju roditelji široke ruke pišu opravdanja.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
Verazarija
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vera
Gost
Vera

U Tivatskoj O.S netreba opravdanje ako su riditelji prijatelji sa direktoricom, to vazi samo za prijatelje.

zarija
Gost
zarija

Interesantno bi bilo da naše “najbolje” Ministarstvo sa “najboljim” ministrom u istoriji objavi godišnji prosječan broj izostanaka (opravdanih i neopravdanih) naših učenika, osnovnih i srednjih škola.

Send this to a friend