Region

Episkop Grigorije: Vučić je rekao da se zanosimo idejom da je Kosovo naše

Episkop Diseldorfa i Njemačke Grigorije rekao je da od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kada je došao u Patrijaršiju, gdje je zasjedao Sabor Srpske pravoslavne crkve, nije imao priliku da čuje kako glasi njegov plan o Kosovu, niti je to čuo bilo ko drugi od prisutnih u sali.

On je dodao da se razgovor pretvorio u napad na episkopa Teodosija.

Episkop Grigorije je u intervjuu za nedeljnik Vreme ispričao da je Vučić rekao da je „tokom višegodišnjih pregovora, suprotstavljenu stranu uspio navesti na pravac protiv kojeg je ona bila od samog početka, ali da su opstruktivnim djelovanjem koje je dolazilo iz domaće sredine ti pregovori krenuli u lošem pravcu za nas“.

„Predsjednik je naglasio i to da smo mi svoju istorijsku šansu prokockali i da se možemo zanositi još neko vrijeme idejom da je Kosovo naše, a da će nas potom jednog jutra neko probuditi i saopštiti nam otrežnjujuću istinu, kao što je bilo i u slučaju sa Crnom Gorom“, rekao je episkop Grigorije.

„Albanska strana, dodao je, ima neprikosnovenu pomoć zapadnih zemalja, a pregovori su se pretvorili u istinsko mučenje budući da tokom razgovora nerijtko padaju i grube riječi, i – sve u svemu – pitanje je, po njegovim riječima, samo vremena gdje će i na koji način taj bolni čir da pukne“, prenio je episkop Grigore šta je još govorio Vučić na njegovo pitanje da li ima neki plan o tome kako izaći iz trenutne situacije kada je rijč o Kosovu.

Episkop kaže da je dio razgovora protekao u formi normalnog dijaloga, „međutim, kasnije se sve pretovorilo u napad na episkopa raško-prizrenskog Teodosija“.

„To ne samo da nije bio dijalog nego je jednostavno bio napad bez ikakvog osnova, kojem tu svakako nije bilo mjesta. Episkop Teodosije je još jednom pokazao zadivljujuće strpljenje i smirenje, iako je sastanak otišao u pogrešnom pravcu i razgovor je, po mom mišljenju, izgubio svaki smisao“, rekao je episkop Grigorije.

On navodi da je nekoliko episkopa, među kojima je i on, prisustvovalo tom sastanku najviše zbog njega – episkopa raško-prizrenskog, upravo zato što je tema bila oblast u kojoj on upravlja crkvom.

„Nijesmo mogli, dakle, da ne prisustvujemo sastanku, kako zbog teme o kojoj je na tom sastanku trebalo da se govori tako i zbog episkopa Teodosija, koji je nosilac najvećeg tereta – pitanja opstanka našeg naroda na Kosovu“, rekao je episkop Grigorije.

Dodaje da je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije „kao mudri starac, pokušavao sve vrijeme da razgovor vrati na pravi put, smireno govoreći predsjedniku Vučiću da smo tu da mirno razgovaramo, služeći se argumentima, te da stvari ne treba da doživljava u tolikoj mjeri lično“. Prema riječima episkopa Grigorija, i drugi episkopi su postavljali pitanja i iznosili svoje mišljenje „u vidu pohvala i kritika“.

„Na kraju se sve ipak nekako privelo kraju, ali bez jasnog ishoda, zaključaka i bez iznesenog plana koji bi trebalo da ponudi konkretno rješenje i izlaz iz trenutne situacije na Kosovu“, rekao je episkop Grigorije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mileva
Gost
Mileva

OVE MANTIJAŠE SVE ZATVORITI U CRKVE DA ČITAJU ONE KNJIGE.

vjecna da je
Gost
vjecna da je

munjo ti zivis u bosni tamo drzite zatocenu drzavu staru nekoliko vjekova zarad nacionalizma sve tri vjere ili nacije ….huskate i vi i politicari a anajvise placa narod …bavi se hotelima i biznisom kao do sada ili skini tu mantiju i polako osnuj partiju ili se preseli na kosovo ili pusku u ruke …ostalo je sve vasa lazna briga

jovan
Gost
jovan

Kao oni ne znaju o pravnpm pitanju Kosova, Kako su činjeli tako su i dočekali. Bogu fala Vučićeva PRVA ISTINA otkako je na kormilu. Ovi kotulaši kao pali sneba a oni su nažalost dosta ovome doprinijeli. Ne bi ti na Kosovo živio da mi daš neznam što.

Nick
Gost
Nick

Da vas nije što prevario?

Mr. Perfect
Gost
Mr. Perfect

Ovo je neka psihoza više, oni ne ispuštaju iz usta CG. Odbrani to što imaš, majstore, neka tebi osvajanja.

Miki
Gost
Miki

Rece li to Vucic da im je neko oteo Crnu Goru?
E to vam je misljenje vecine u ovoj ludari na otvorenom sto se zove Srbija. Kakva mrznja, potreba da se unizi nasa drzava. Samo pogledajte medije pod njegovom sapom sve je jasno.
21. Maj treba proglasiti i danom oslobodjenja.

Send this to a friend