Region

Eskobar o Srbiji i Kosovu: Bez dogovora, nema napretka ka euroatlanskim integracijama

Foto: YouTube/Screenshot
Foto: YouTube/Screenshot

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da očekuje finalizaciju aneksa sprovođenja Sporazuma o normalizaciji između Kosova i Srbije.

“Nismo fokusirani na potpisivanje, već na finalizaciju sporazuma”, rekao je Eskobar u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) 18. marta u Ohridu, u Sejvernoj Makedoniji.

Strane ne mogu da biraju šta da sprovedu, a šta ne iz ovog sporazuma, rekao je Eskobar.

On kao posmatrač učestvuje na sastancima premijera Kosova Aljbina  Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Ohridu, kojima posreduju šef spoljne politike Evropske unije (EU) Žozep Borelj i specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak.

“Mi radimo pod sjenkom jedne od najvećih prijetnji bezbjednosti evropskom kontinentu od Drugog svjetskog rata“, rekao je Eskobar, aludirajući na rusku invaziju na Ukrajinu.

U tom smislu, rekao je on, važna je normalizacija odnosa Kosova i Srbije.

U slučaju da se dvije strane ne dogovore, to ne bi bio korak dalje ka euroatlantskim integracijama, rekao je Eskobar.

Eskobar je istakao da “sve zemlje regiona treba međusobno da se priznaju i da imaju mirne odnose”.

Povodom formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, Eskobar je rekao da je mala vjerovatnoća da će ona ikada biti transformisana u Republiku Srpsku (srpski entitet u Bosni i Hercegovini), koji je više puta dovodio u pitanje funkcionisanje Bosne i Hercegovine.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Potomak
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Potomak
Gost
Potomak

Čeka AV da vidi rezultate preśedničkih izbora u Crnoj Gori, pa će se onda odrediti. Velike su pare on i Putin uložili potonjih godina u ovu malu i ponosnu hiljadugodišnju zemlju, a sve su prilike propala investicija.

Send this to a friend