Region

Stano: Lobiranjem protiv Kosova Srbija krši sporazum o putu ka normalizaciji

Peter Stano

Zvaničnici Evropske unije (EU) navode da Srbija krši sporazum o putu ka normalizaciji sa Kosovom time što se aktivno anagžuje u sprečavanju članstva Kosova u međunarodnim organizacijama.

“Sporazum o putu normalizacije je važeći i obavezujući u cjelini i za Kosovo i za Srbiju. Ovo uključuje član četiri ovog sporauma. Lobiranje Srbije protiv Kosova je jasno kršenje Sporazuma”, izjavio je Peter Stano portprol EU u izjavi koju je 13. juna dostavio medijima. Ovo je prvi put da Brisel javno potvrđuje da Srbija krši sporazum koji je sa Kosovom postignut u dijalogu.

Srbija i Kosovo su u febraru 2023. postigli sporum o putu ka normalizaciji odnosa. U martu iste godine na sastanku u Ohridu usaglašen je aneks primene ovog dogovora. Član četiri sporazuma navodi da se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.Međutim ni jedan od dogovora nije potpisan jer je to odbio da uradi predsjednik Srbije Aleksandr Vučić. Srbija se u međuvremenu aktivno angažovala protiv težnje Kosova da postane član u međunarodnim organizacijama.

Ovog proljeća U Srbiji je formirana Radna grupa za sprječavanje prijema Kosova u Savjet Evrope. Kosovo nije uspjelo da se učlani u najstariju evropsku organiaciju jer nije ispunilo uslov koji su zacrtale važne članice ove organiacije, a koje se odnose na proceš formiranje zajednice opština sa srpskom većinom, što je obaveza koju Kosovo i dalje ne ispunjava.

Upitan da potvrdi da li je međusobno priznanje cilj dijloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, portparol EU Peter Stano je samo naveo da se stav Brisela oko ovog pitanja nije promjenio, i kako je naglasio “ostao je isti kao što je više puta prenošeno u prošlosti i kako je navedeno u kriterijumima za pristupanje”.

Međutim jedan zvaničnik EU poručio je da Srbija svakako ne može da postane članica EU bez normalizacije odnosa sa Kosovom.

“Sada i Ohridski sporazum zapravo to prilično jasno predviđa – ako nema napretka u normalizaciji, nema napretka u pristupanju”, poručio je ovaj zvaničnik EU.

Obaveze Srbije koje proizilaze iz dogovora u Ohridu postale su formalno integralni dio pregovaračkog okvira u pristupnom procesu između Beograda i Brisela. EU insistira na principu da u članstvo ne može da primi nove članice dokle god imaju nerješene bilteralne odnose.

11

avatar
1000
8
3
0
 
11
NomadIvan S.TaxiDadomačor
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dado
Gost
Dado

Puknite od muke zlobe I mrznje Kosovo je drzava albanaca I tacka

Nomad
Gost
Nomad

Kosovo je Srbija i džaba se trudite da to otmete.Inače Arnauti su tu sad u mnogo manjem broju nego što pokazuju neki podatci jer su se par stotina hiljada iselilo i pošlo za poslom .A vrijeme ne radi za Arnauti jer njihovi sponzori su u sve višim problemima i samo je pitanje dana kad će Srpska vojska ponovo biti na… Više »

mačor
Gost
mačor

Kukavice ne održaše Sabor na Kosovu.

Ann
Gost
Ann

srbi svaki sporazum sruše a kad neko drugi malo promeni kukaju Natu Americi i EU takav narod genski

Ivan S.
Gost
Ivan S.

kako su “srusili” sporazum koji nisu ni potpisali? a ovi drugi ne ispunjavaju sta su potpisali 2013

Sarajevo
Gost
Sarajevo

Ja sam to vaše “zalaganje” osjetio na svojoj koži kao i svi građani BiH. Nikad više nećete moći nekažnjeno ubijati. Smirite se dok je vrijeme.

Ratko_V
Gost
Ratko_V

A što je ta Srbija ubijala “svoj narod” na Kosovu zbog čega je uslijedila NATO intervencija ? Previše ste se uzrujali srbijanski botovi.

kizo
Gost
kizo

Kako moze da brani nesto gdje nesmine ni da ode bez odobenja?
Realno i sam zna da od Kosova nema nista.

Nikola
Gost
Nikola

Ko priča sada istinu ti ili Hil

Olja
Gost
Olja

Nikad nećemo priznati Kosovo!

Taxi
Gost
Taxi

Davno šta se vi odrkli

Send this to a friend