Region

EU za opstanak SFRJ nudila članstvo i 5,5 milijardi dolara

Kiro Gligorov, nekadašnji visoki funkcioner SFRJ, u jednom od svojih intervjua ispričao je svojevremeno plan Evropske unije koji je krajem 1990. ponuđen predsjednicima republika.

“Oni su najavalili da će doći trojka – prethodni predsjedavajući, sadašnji predsjedavajući i naredni predsedavajući. Tada je predsjedavajući bio luksemburški ministar spoljnih poslova. On je došao sa Hans van den Broekeom i Žakom Delorom. Kada smo se poređali svi zajedno, to je veliko društvo kad se sjedne za sto… Oni su bili sa jedne strane stola sa nekoliko eksperata, a mi sa druge. To je bilo krajem 1990”, počeo je svoju priču Gligorov.

“Unija je spremna da prizna političkom odlukom pridruženo članstvo Jugoslavije u EU. Vi znate šta to znači i koje ćete imati privilegije. Ja sam dobio nalog da spremim program od 5,5 milijardi dolara kao injekcija da program Ante Markovića uspješno dalje produži”, izložio je Delors.

Gligorov kaže da je to bio veoma povoljan aranžman.

“Mi bismo bili prva zemlja koja je dobila status pridruženog člana od svih onih zemalja koje su 1992. postale pridruženi članovi poput Rumunije, Bugarske.”

“Izvolite gospodo, kažite šta imate o ovom planu”, rekao je Delors.

Bio je tajac nekoliko minuta. Prvi se javio Franjo Tuđman.

“Znate šta gospodo, ja moram nešto iskreno da vam kažem. Ja ni za kakve milijarde ne mogu odustati od ideje koja hrani cio hrvatski narod da mi poslije dugo godina obnovimo hrvatsku državu. To je za mene primarno”, rekao je Tuđman.

Nastao je tajac, a onda se javio Milošević.

“Ja više puta ponavljam i hoću i pred vama ovdje da kažem da sam ja za čvrstu federaciju ili modernu federaciju ili ništa. Nek ide svako na svoju stranu”, rekao je Milošević.

Poslije nove pauze javio se Izetbegović.

“Nama je teško i bez Beograda i bez Zagreba. Mi smo tri naroda u Bosni i to ne može lako da bude. Mi smo uvijek bili poseban entitet i to bismo voljeli da ostanemo, ali da se nađe solucija kako da sarađujemo sa Beogradom i Zagrebom”, rekao je Izetbegović.

Gligorov je rekao da ostali uglavnom nisu govorili.

“Potom je uslijedila pauza od jednog sata. Tu je donijeta odluka na toj pauzi da trojka iz EU razgovara sa svakim predsjednikom pojedinačno. To je trajalo veoma dugo. Kad se to završilo, skupili smo se opet svi i predstavnici EU su saopštili da saglasnosti nema”, ispričao je Gligorov.

A onda su se predstavnici EU obratili svima prisutnima.

“Žalimo što ćemo morati da prenesemo Uniji da nema saglasnosti za ove prijedloge što smo dali. A šta će dalje biti, vidjećemo”.

119

avatar
1000
55
64
0
 
86
RandevuVeteran od 1990papiricpapiricpapiric
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Veteran od 1990
Gost
Veteran od 1990

Sama mala ZETA je dala 3600 dobrovoljaca sirom bivse SFRJ koje danas nazalost niko i ne pomene

papiric
Gost
papiric

nista no ako ikad ekonomski malo ojacamo da gledamo da se opet potamanimo, sto, nama patnje nikad dosta

Ivo Vrana
Gost
Ivo Vrana

Čitajući ove komentare, ili mkar dobar dio njih, vidim da nismo daleko odmakli od 91.
Nikoga mi ne zaslužujemo više od samih sebe!

expert123
Gost
expert123

Hrvati su kao drugi po broju narod smatrali da su zapostavljeni i u prvoj i u drugoj Jugoslaviji i tezili su osamostaljenju < Slovenci su napredovali i u prvoj i u drugoj Jugoslaviji kao daleko najrazvijenija oblast.Ipak su i oni uvidjeli da to ne moze da opstane pa su i oni pred kraj 80 godina promijenili stav.

expert123
Gost
expert123

Od samog nastanka prva zajednicka drzava juznih slovena kraljevina SHS i kasnije kraljevina Jugoslavija je bila drzava sa puno suprotnosti Srbi su tu drzavu smatrali kao prosirenu Srbiju. Ostali nisu bili zadovoljni polozajem i zato se ona brzo i lako srusila u krvi 1945.godine . Druga Jugoslavija SFRJ je bila bolja . Medjutim i tu je bilo nezadovoljstva i zato… Više »

papiric
Gost
papiric

usijane glave nase

patriota
Gost
patriota

Bila jednom jedna država iz snova zvala se Jugoslavija . Nismo imali internet, komjutere , mobilne telefone , luksuznu garderobu, automobile , vile ali smo bili srećniji i bezbrižniji nego ove sadašnje generacije koje nikad neće imati onu ljepotu iskrenog drugarstva , poštovanja bez interesa i ljubavi koja nije okićena novcem i drugim materijalnim stvarima . Nažalost nacionalizam je pobjedio… Više »

papiric
Gost
papiric

zivjeli ste u lazi

Glava
Gost
Glava

I 2006 da su ponudili 5 milijardi dzaba bi bilo.Nikad 1918

Blok
Gost
Blok

Nikad više ni 2018

gost
Gost
gost

Koliko se ljudskih patnji i stradanja moglo izbjeći… U isto vrijeme bi sad svi bili u EU već duže vijeme sa odgovarajućim standardom življenja, da je bilo malo pameti, kao što nije.

Strašno
Gost
Strašno

Što rek’o Čorba ,,Kakve smo mi budale”…

marius
Gost
marius

Kolko nevinih zivota je izgubljeno zbog bezobrazluka, i bolesne sujete pojedinaca.

Perun
Gost
Perun

Jedna riječ – NEDORASLI.

Tomos
Gost
Tomos

Ko god se nije pridržavao kodeksa ratovanja, je kriv bio on Srbin, Kinez ili hrvat…

Sogo M
Gost
Sogo M

Sve sto su komunizti napravili samo se srusilo !

M CG
Gost
M CG

Laž…licimjeri…vi ste je i srusili,prva Njemacka pa domaci izdajnici,Mesic,Kucan,Tuparkovski…

PetarPan
Gost
PetarPan

Divno počele su da isplivavaju prave istine o vitezovmai nacionalizma koliko su nas u crno zavili.Đe ste junaci što se busate u prsa za sličnim debilima današnjice,što prodaju vašu vjeru za sopstvenu večeru.Treba li nam ovo još jednom da doživimo…

Send this to a friend