Region

Evo kolike su plate predsjednika u regionu

Borut Pahor

Predsjednik Slovenije Borut Pahor ima najveću mjesečnu platu od kolega iz regiona. Kako se navodi u njegovom imovinskom kartonu, dostavljenom Izbornoj komisiji, njegova mjesečna primanja iznose 3.322 eura.

Više od 3.000 eura iznose mjesečne plate hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Hrvatsko Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa navodi da Grabar-Kitarović ima neto platu 3.276 eura, dok članovi Predsjedništva BiH u prosjeku zarađuju 3.091 euro.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine navodi da članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić primaju 2.862, 2.874, odnosno 3.536 eura mjesečno.

Prema javnim podacima, predsjednik Srbije ima trostruko manju platu od hrvatskih i bosansko-hercegovačkih susjeda. Aleksandar Vučić mjesečno prima 1.083 eura, što je najmanja predsjednička plata u regionu.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović mjesečno zaradi neto 2.423 eura, a kosovski predsjednik Hašim Tači 2.873 eura.

Manje od 2.000 eura mjesečno zarađuju predsjednici Makedonije Đorđe Ivanov (1.250) i Albanije Ilir Meta (1.425), prenosi Al-Jazeera Balkans.

Ako predsjednička primanja poredimo s prosječnom platom u regiji, apsolutni su rekorderi predsjednik Kosova i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Plata Hašima Tačija gotovo je osam puta veća od prosječne, a tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine primaju sedam puta više od prosjeka u toj državi.

Predsjednici Hrvatske, Makedonije i Slovenije primaju tri puta veću platu od prosjeka u svojoj zemlji, dok predsjednik Srbije prima dvostruko više nego što iznosi prosječna plata u Srbiji.

Prema posljednjim zvaničnim statističkim podacima, najvisočije prosječne plate u regiji su u Sloveniji i Hrvatskoj, a najniže u Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

Send this to a friend