Region

Financial Times: Hladan tuš Francuske i Njemačke za nade Balkana

Britanski Fajnenšel tajms (Financial Times) u tekstu o samitu u Berlinu piše da su njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron nagovijestili zemljama Zapadnog Balkana da su male šanse za njihovo brzo priključenje bloku i da su im poručili da bi prvo trebalo da “srede situaciju kod kuće”.

<<<Zapadnobalkanski dijalog se nastavlja: Bez konkretnog približavanja Srbije i Prištine<<<

<<<Đukanović: Sudbonosan trenutak za srpsko-albanske odnose<<<

U tekstu sa naslovom “Hladan tuš Francuske i Njemačke na nade Balkana za brzo pristupanje EU”, Fajnenšel tajms navodi da je Makron bio fokusiran na neophodnost “političke stabilnosti” u regionu.

Poručio je da će Pariz pomoći u ključnim ekonomskim, socijalnim i bezbjednosnim reformama, kao i u reformama u oblasti vladavine prava, prije nego u procesu proširenja EU.

List navodi da EU već dugo govori o mogućnosti ulaska zemlja Zapadnog Balkana u Uniju kako bi podstakla ekonomski napredak i poboljšala širu regionalnu stabilnost.

Što se tiče problema Kosova, u tekstu se navodi da je njemačka kancelarka protiv bilo kakve ideje rješenja spora između Beograda i Prištine koja uključuje razmjenu teritorija.

Sa druge strane, Vašington i Brisel bi podržali takvo rješenje, navodi list.

Fajnenšel tajms dodaje, pozivajući se na ocjene analitičara, da su Merkel i Makron bili domaćini samita zbog zabrinutosti razvojem događaja u regionu, uprkos, kako ocjenjuje, uspjehu bez presedena u vezi sa postignutim sporazumom o imenu Severne Makedonije.

Samit u Berlinu je održan u trenutku kada je Brisel “uključio alarm” zbog sve veće uloge Kine i Rusije na Zapadnom Balkanu, ukazuje Fajnenšel tajms.

Makron je rekao, kako se navodi, da razumije da i drugi akteri “imaju svoje interese na Balkanu, ali da je jasno da su evropski interesi važniji”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Natking
Gost
Natking

Nema tu mira dok se glavnog aktera agresije i nestabilnosti ubzadnjih 100 god. na ovim prostorima, Srbije, ne dovede u red! A to se neće postići nagrađivanjem zla…..

Ćotek
Gost
Ćotek

Crna Goro, hladan tush je vele dobar za cirkulaciju! Očekuju se reakcije predstavnika na samitu i kralja lichno koji će ovaj dogadjaj okarakterisati kao veoma uspješnim. ❤️❤️❤️

ivor
Gost
ivor

Kao kec na desetku, Djukanivjicu i njegovim vjernim pratiocima… Samo odrzati status quo, po svaku cijenu.

Prč
Gost
Prč

Koliko mogu da vidim,njima je bilo bitno da balkan udje u nato a ostalo ko nas sisa.to je evropa pred drugi s.rat, ne zna dje udara od igara i igrica potpuno su se pogubili a nacionalisti rastu li rastu.blago nama

Send this to a friend