Region

Financial Times: Zapadni Balkan postaje nervozan zbog stava EU

Evropska unija

Izgledi da će Evropska unija u junu odlučiti da otvori pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom neizvjesni su poslije samita u Berlinu, zbog čega te dvije i druge zemlje koje teže članstvu u Uniji postaju nervozne, piše list Fajnenšel tajms (FT).

<<<Crna Gora i EU: Daleko je 2025. godina, još dalje članstvo<<<

<<<Vulin ljut na Brisel: I mi smo umorni od vas, ima i drugih saveza osim EU<<<

U tekstu nazvanom “Balkanski snovi”, britanski list navodi da Skoplje, Tirana i ostali koji žele u EU pažljivo posmatraju da li će evropske zemlje, tradicionalno neprijateljski raspoložene prema širenju Unije, popustiti.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron nagovijestili su u ponedjeljak, na berlinskom samitu čiji su domaćini bili, da Sjeverna Makedonija i Albanija, kao i Srbija, Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, treba da načine veći napredak u reformama, navodi FT.

Iznoseći skeptičan stav Francuske prema proširenju Unije, Makron je rekao da Pariz želi da vidi poboljšanja u oblasti vladavine prava i bezbjednosnim, ekonomskim i socijalnim pitanjima, piše list.

<<<Šta znači poruka da je stabilizacija Balkana sada važnija od ulaska u EU<<<

Kako se navodi, neke zemlje EU koje su više naklonjene zapadnobalkanskoj šestorki smatraju da je ovonedjeljni samit lidera Zapadnog Balkana, Hrvatske, Slovenije, Francuske, Njemačke i EU u Berlinu bio greška. One su naročito zabrinute zbog negativne poruke upućene vladi Sjeverne Makedonije, koja je preuzela veliki rizik organizovanjem referenduma o promjeni imena zemlje u cilju rješavanja dugogodišnjeg spora sa Atinom.

Diplomate strahuju, dodaje FT, i da bi negativna odluka o otvaranju pregovora o članstvu sa Skopljem i Tiranom mogla da odvrati balkanske lidere od sprovođenja ključnih reformi i da pojača ruski i kineski uticaj u regionu sve većih političkih neizvjesnosti.

Britanski list navodi i da rastu teritorijalne tenzije između Srbije i Kosova i dodaje da je kosovski predsjednik Hašim Tači ove nedjelje rekao da su podjele unutar EU i između evropskih država i SAD povećale rizik od obnove etničkih sukoba na Balkanu.

Odluka o otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom odložena je prošle godine do okonačanja izbora za Evropski parlament, usljed zabrinutosti Francuske, Danske i Holandije da bi takva odluka prije izbora mogla da doprinese jačanju antimigrantskih, krajnje desnih partija.

Oblaci nad zemljama koje teže članstvu u Uniji mogli bi da se raziđu poslije izbora za Evropski parlament koji će biti održani od 23. do 26. maja, dodaje Fajnenšel tajms.

Send this to a friend