Region Vučić, Zaev i Rama dogovorili saradnju

Formiran Mali Šengen: Iz Srbije za Albaniju uskoro samo sa ličnom kartom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sa premijerima Sjeverne Makedonije i Albanije Zoranom Zaevom i Edijiem Ramom potpisao je danas deklaraciju o formiranju takozvanog “malog Šengena”.

Cilj tog prijedloga je, kako su pojasnili, bolje povezivanje tržišta zemalja regiona i uklanjanja barijera u poslovanju i slobodnijem protoku robe, ljudi, usluga i kapitala na tržištu koje obuhvata 20 miliona ljudi.

“Dogovorili smo se posle napornog rada, da kažemo suštinu. Ovaj sastanak je od izuzetnog značaja za naše tri zemlje. Dokument koji potpisan zasnovan je na četiri ključne slobode, koje i zastupa EU, a to je protok robe, kapitala, usluga i ljudi. Građani tri države će imati velike koristi. Zaslužuju bolju budućnost, viši standard, nižu stopu nezaposlenosti. Na ovaj način regulišemo međusobne odnose. Da imamo ubrzani razvoj i da zajednički djelujemo. Naš cilj je da do kraja 2021. godine stvorimo mogućnost da granicu pređemo sa ličnom kartom, što sa Albanijom sada nije moguće”, rekao je Vučić naglasivši da kamioni na Zapadnom Balkanu gube 26 miliona sati samo na čekanju na granicama.

Prema Vučićevim riječima, dogovorili su se da podrže principe zajedničke deklaracije, čiji naslov govori sve – Sporođenje četiri fundamentalne slobode Evropske unije.

Predsjednik Srbije je naglasio da će se barijere sklanjati kroz formiranje klastera kojim bi omogućii lakši prelaz, i olakšali promet roba i ljudi.

“Sa kapitalom neće ići tako jednostavno, ali siguran sam da u godinama koje dolaze možemo i to da promijenimo. Od presudnog značaja je ovo što smo uradili i na konkretan način se borimo za interese naših zemalja“, rekao je on.

Vučić je poručio da je želja da se spusti nivo nezaposlenosti na Zapadnom Balkanu, koja je sada 19,1 odsto.

“Otvoreni smo za partnere iz zapadnobalkanske šestorke, ali ovo smo inicirali i hoćemo da postavimo pravila, a svi su dobrodošli”, rekao je Vučić.

Istakao je da su tri zemlje na EU putu i u ime Srbije izrazio očekivanje i nadu da će Unija otvoriti pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

“To je naša nada, očekivanje i želja, ali i naša molba i zahtjev EU, jer su građani dvije zemlje to zaslužili”, rekao je Vučić i dodao da ako ovog puta i ne bude otvaranja pregovora, to nije krivica građana Sjeverne Makedonije i Albanije, već EU ima svoje unutrašnje razloge zbog kojih odluka može da bude i drugačija.

Za nas u regionu, podvukao je, najvažnije je da se bavimo suštinskim pitanjima.

“Ovo što radimo i što ćemo da radimo je od apsolutno esencijalnog značajan za naš ekonomski i svaki drugi napredak”, podvukao je predsjednik Srbije.

“Možete li da zamislite da imamo jedno tržište rada? Povećava se konkurentnost, lakše se dolazi do rješenja i nema problema. Ko ima radnu dozvolu u Skoplju, ima je u Beogradu, ko je ima u Beogradu ima je u Tirani. To su fantastične stvari, ako to uspijemo da riješimo, a plan je da riješimo do 2021. godine”, rekao je Vučić.

Premijer Albanije Edi Rama kaže da otvorena pitanja među zemljama Zapadnog Balkana ne treba da sprečavaju dogovore oko onoga što se tiče doborobiti svih građana regiona.

Rama je rekao da je današnji sastanak dragocjen zbog usvajanja zajedničke deklaracije o sprovođenju četiri osnovne slobode EU – slobode protoka ljudi, robe, usluga i kapitala – u regionu Zapadnog Balkana.

“Cilj koji nas je okupio u ovom formatu je od suštinskog značaja”, rekao je Rama na konferenciji za novinare.

On je pozvao i sve druge zemlje Zapadnog Balkana da se priključe inicijativi.

Trilateralni sastanak održan je na poziv i na inicijativu Vučića, a sljedeći sastanak već za 10. novembar.

Vučić, Rama i Zaev su o “malom Šengenu” već neformalno razgovarali tokom Generalne skupštine UN u Njujorku u septembru. Tom prilikom Vučić je rekao da je za tu ideju dobio “pun konsenzus” premijera Sjeverne Makedonije i Albanije.

Namjera je i da se ode korak naprijed u odnosu na CEFTA sporazum, koji je doveden u pitanje nakon što je Priština uvela takse na robu iz centralne Srbije i BiH.

15

avatar
1000
13
2
0
 
15
BokeljRealistaTomosDuškovukomita
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Realista
Gost
Realista

Lijepo zamišljeno, ali svi znamo kako će se završiti. Ako ikada i počne.

Duško
Gost
Duško

Graniči li se Srbija sa Albanijom?

vukomita
Gost
vukomita

NIKAKO SA NJIMA ,BRAVO ZA VLAST,SAMO PUT U EVROPU CIVILIZOVANIH NARODA

Car🇷🇺Romanov
Gost
Car🇷🇺Romanov

Samo zamislite da je na ovoj fotografiji umjesto srpskog neki crnogorski državni službenik, koliko bi negativnih komentara bilo.

Tomos
Gost
Tomos

Zašto oni sa ličnom, a Rama je za CG prvo najavio ukidanje granica, pa onda neku “Fluidnu granicu” kšto bi

Etotako
Gost
Etotako

Može li se iz Srbije na Kosovo samo sa Lk?

Tijana 1
Gost
Tijana 1

Ovaj Vučić stvarno nema pametnija posla…
Bolje da im je vize uveo.
Srbi u Albaniju ne idu ni turistički, ide samo onaj ko mora poslovno. A oni se godinama ovde naseljavaju, nema sela gde nema bar dve njihove porodice, a o gradovima da ne pričam.
Verovatno je to uradio zbog svog brata da mu olakša poslove. xD

Kotor 2006
Gost
Kotor 2006

Neka im je sa srecom, samo da ga mi u to ne ulazimo

Bokelj
Gost
Bokelj

Nezavisna Boka Kotorska

vjecna da je
Gost
vjecna da je

blago evropi sa ovi malim sengenom …..sverc droge i cigara ce biti doveden lakse na granice eu …nikad u pamet

Bole
Gost
Bole

Pokazace se da ova Vuciceva ujdurma ima dva lica i lose namjere. Hvala nasoj vlasti sto se nijesu upecali na radikalski trik.

Boo
Gost
Boo

Mi već godinama možemo i u Albaniju i u Makedoniju sa ličnim kartama.

Talog
Gost
Talog

Nece nas ni prve komsije.izbjegavaju nas.kao da smo GUBAVI.

Nikola
Gost
Nikola

Svaka cast..Vrijeme je da gledamo u buducnost i da nacionalizam porazimo u svakom smislu a da se vrati vrijeme kad smo isli jedni kod drugih da prespavamo kad smo isli na ekskurzije…Cestitke…

PosrbicaCG
Gost
PosrbicaCG

Hahahahaha srbijanska posla dogodine u nis

Send this to a friend