Region

Fronteks u Albaniji: Zejedno protiv prekograničnog kriminala

Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) pokrenula je danas u saradnji sa albanskim vlastima prvu zajedničku operaciju na teritoriji zemlje susjeda EU koja nije članica Unije.

Fronteksov tim će od sjutra biti angažovan zajedno sa albanskim graničarima na grčko-albanskoj granici sa ciljem da se ojača upravljanje granicom i unaprijedi bezbjednost na spoljnim granicama EU.

Ta operacija predstavlja novu fazu u saradnji u upravljanju granicama EU i partnera sa Zapadnog Balkana, kao i još jedan korak ka potpunoj operacionalizaciji Fronteksa, saopštila je Evropska komisija.

Na početku operacije Agencija će rasporediti 50 oficira, 16 patrolnih kola i jedan kombi sa termovizijskom opremom iz 12 članica EU Austrije, Hrvatske, Češke, Estonije, Finske, Francuske, Nemačke, Letonije, Holandije, Rumunije, Poljske i Slovenije.

Froteks će na taj način podržati upravljanje albanskom granicom i borbu protiv prekograničnog kriminala.

Komisija navodi da će Albanija i dalje biti potpuno odgovorna za zaštitu svojih granica dok će joj Fonteks pružati tehničku i operativnu podršku i pomoć.

Timovi Evropske agencije, kako se navodi, moći će da podrže albanske graničare npr. kod provjera na graničnim prelazima i sprječavanja neovlašćenih ulazaka u zemlju.

Sve operacije i angažovanja na albanskoj granici sa Grčkom sprovodiće se uz sporazum i sa albanskim, i sa grčkim vlastima.

Svečanost povodom otpočinjanja zajedničke operacije održana je danas u Tirani a prisustvovali su evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos, izvršni direktor Fronteksa Fabris Ležeri, albanski premijer Edi Rama i ministar unutrašnjih poslova Sander Lešaj.

Avramopulos je istakao da se raspoređivanjem Fronteksa van EU otvara novo poglavlje u saradnji u oblasti migracija i upravljanju granicama sa Albanijom i celim regionom Zapadnog Balkana

Raspoređivanje Fronteksa i zajedničke operacije na teritoriji zemlje susjeda EU koja nije članica Unije omogućene su statusnim sporazumima koji je u slučaju Albanije stupio na snagu 1. maja.

Slični sporazumi parafirani su sa Srbijom, Sjevernom Makedonijom, BiH i Crnom Gorom i čekaju finalizaciju.

Send this to a friend