Region

Kačavenda služio liturgiju na Božić u manastiru SPC

Vladika Kačavenda, koji je prije četiri godine penzionisan zbog umiješanosti u podvođenje maloljetnika, služio je liturgiju na Božić u manastiru SPC Sveta Petka u Bijeljini.

Penzionisani vladika Kačavenda uspio je, bar na kratko da se vrati u crkveni život, i to na najveći hrišćanski praznik. Uprkos optužbama za monstruozna djela, on je juče u manastiru u Bijeljini pred više stotina vjernika održao besjedu, u kojoj je govorio o miru, ljubavi i rađanju djece.

“Mira nema bez Božje pomoći, ljubavi nema bez čistog srca, plemenitosti bez dobrih namjera, pravoga života bez hrišćanskog i života bez držanja deset Božjih zapovijesti. Nema, i onaj koji se ne pridržava, ne može se nazvati sinom Božjim”, poručio je Kačavenda.

On je rekao da se danas “umjesto mira i mirisa tamjana osjeća smrad baruta, kao i da se na sve strane zvekće oružjem”.

“Silnici ovog svijeta dižu se na male narode i zaboravljaju da je snaga kod boga, a ne kod silnog čovjeka. Treba da gradimo mir i slogu, jedinstvo, svi sa svima” – objašnjavao je vjernicima penzionisani vladnika.

Kako je otkriven Kačavenda?

O njegovim bludnim radnjama je upoznata je cjelokupna javnost. “Blic” je objavio detalje četiri audio snimka telefonskih razgovora, iz kojih se, između ostalog, čuje da jedan sveštenik nagovara mladića da se vidi sa vladikom u jednom hotelu. Takođe, na jednom od snimaka čuje se i glas Kačavende, koji je rekao da mu drago što je mladiću bilo “ekstra”.

Kada je u javnost isplivao i video snimak na kom se vidi pomenuti vladika i maloljetni A. R. u toku seksualnog odnosa, više nije bilo sumnje ko je Kačavenda. O svom iskustvu sa njim javno je govorio i đakon Bojan Jovanović, koji je rekao da ga je vladika seksualno uznemiravao i tražio od njega da mu podvodi dječake.

Čak 40 mladića je imalo slično iskustvo sa Kačavednom i o tome progovorilo pred Sinodom, a o slučaju bludnog vladike bio je obaviješten i sam patrijararh. Dokazi su postojali i u vidu fotografija. Ipak, crkvene vlasti reagovale su tek kada je cio slučaj dospio u javnost.

O svemu je obaviještena i policija i sam vrh države, ali pomenuti vladika nikada nije procesuiran. Uprava kriminalističe policije MUP-a RS privela je samo sveštenika koji je Kačavendi podvodio dječake i to u sklopu istrage o švercu kokaina.

“Blic” je pokušao da sazna kako je Kačavenda poslije svega dobio priliku da služi liturgiju u Bijeljini, ali zvaničan odgovor nisu dobili.

“Postoji pravilo da penzionisani sveštenik može da održi službu, ali samo uz odobrenje vladike sa tog prostora” – nezvanično im je rekao jedan sveštenik SPC.

Život u raskošnom dvoru

Kvalitet života Kačavende nije mnogo izgubio kada se detalji o njegovom životu izašli u javnost i kada ga je SPC penzionisala.

Provodio je dane u luksuznom kompleksu, tačnije dvoru, od pet spratova u Bjeljini, čiji je jedini stanovnik bio on uz još nekoliko monahinja koje su brinule o njemu.

Taj kompleks smatra se najvelelepnijim zdanjem u svim srpskim eparhijama, a riječ je o raskošnim građevinama sa sve pozlaćenim kupolama koji podsjeća na luksuzne hotele na plažama Egipta.

A.G.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Budimo realni
Gost
Budimo realni

Ukoliko je ono što mu se spočitava tačno sramota je da mu se dozvoljava vršiti službu. Ukoliko pak nije kriv grijeh je upućivati mu teške optužbe bez dokaza i osnove. Ne poznajem čovjeka i zaista ne vjerujem u sve što mu se pripisuje. Danas je najlakše smjestit čovjeku neku aferu. E kad bi kod nas svi govorili samo ono u… Više »

Rade
Gost
Rade

Tako je Miljane, lista je jos i duza. Pa mene samo cudi otkud pravo Nvo CPC da drzi nekome moralne predike. Nema kod njih nijednog svestenika koji je uputan . Sto bi tek bilo da ih ima vise? Kad je kod njih bio neki diplomata iz Pravoslavnih zemalja da praktikuje svoje religiozne obrede – Nikad. Sreca je da u CG… Više »

Zoran beograd
Gost
Zoran beograd

Kacavenda izašao iz ilegale.

nevjernik
Gost
nevjernik

Ko će mu držati svijeću da mi je znati

dragano
Gost
dragano

Zastomi komentar niste objavili sramota

Miljan
Gost
Miljan

Neće ni meni
comment image?ssl=1&w=450

Balsa
Gost
Balsa

E ako im je najveci grijeh zenidba sa osobom suprotnog pola onda mi je milo sto su izisli iz okupatorsko-mafijaske organizacije. Ovi iz SPC imaju mnogo gore grijehove na njihovim rukama.

Ljubo
Gost
Ljubo

BAS SI DOBRO UPUCEN KOJI JE OD OVIH TEBE IMAO

Kačavenda
Gost
Kačavenda

Zar tako stado moje,sa takvim komentarima prema svetim ocima.

Donja Morača
Gost
Donja Morača

Zamislite samo vjernike koji imaju Kačavendu i Pahomija a rugaju se nekom drugom.

Duka
Gost
Duka

Crnogorska pravoslavna crkva sveti oltar hriscanstva.

Dragojlo
Gost
Dragojlo

Da ima obraza nikad se ne bi pojavio u javnost a ne da drži liturgije . Ružno je što ga niko iz Srpske Pravoslavne crkve ni jednom riječju ne osudi . Al vrana vrani oči ne ne vadi .

Miki
Gost
Miki

Svetac koji voli djecake do 8 godina a idol tkz “srba” u CG..cega se pametan stidi budala se ponosi!daleko vi kuca!

Knut
Gost
Knut

ANB pljuvacina za drugi dan Bozica? Checked.

Mrgud
Gost
Mrgud

Pođi malo kod Kačavende da ga utješiš. Ili on tebe.

Prolaznik
Gost
Prolaznik

,,starci i starice pognite glavice vi mlade mladice natr.ite g.zice da izvadim antonija iz pantalonija pa da ljulja”. Ocenas nekih svestenika da mi oprosti bog i oni posteni .

Milovan
Gost
Milovan

E stvarno sramota

Bobija
Gost
Bobija

Da je jedini bolesnik u mantiji ne bi sluzio molitvu….ali nemaju petlje da izadu na gej paradu a nemaju petlje ni da se obracunaju sa bolesnicima unutar hramova ali imaju petlje da se bave politikom i mrznjom…de ide ovaj svijet i kome vjerovati za ime Boga???

vase imenice
Gost
vase imenice

Vjeruj Bogu a ne manitima.

Biohazard
Gost
Biohazard

Kacavenda bas voli da ” puni ” ljude ” radoscu ” , pogotovo omladinu

Send this to a friend