Region

Grabar Kitarović: Hrvati i Albanci su bili braća po oružju

Kolinda Grabar Kitarović

Albanija je bila naš prijatelj kada nam je bilo potrebno. Bili smo doslovno braća po oružju, prije nego što smo 2009. ušli zajedno u NATO. Mnogi Albanci su žrtvovali svoje živote za Hrvatsku i vjerujte mi-Hrvatska to neće zaboraviti, kazala je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

“Hrvatska snažno podržava evropsku integraciju Albanije i pozdravlja napredak ostvaren u ispunjavanju kriterijuma za članstvo u EU. Kao zemlja energičnih i marljivih mladih ljudi, Albanija ima izvrsne izglede”, rekla je Grabar Kitarović tokom drugog dana zvanične posjete Tirani gdje se sastala sa predsednikom parlamenta Granitom Rucijem, prenose agencije.

Ponovila je da Hrvatska daje veliku važnost stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu jugoistočne Evrope i snažno zagovara evropsku perspektivu cijelog tog prostora.

Ona se osvrnula i na “trajno i nerazdvojno prijateljstvo” između dvije zemlje i ulogu albanske nacionalne manjine u hrvatskom društvu.

“Trebalo bi da nastavimo zajedno da radimo kako bismo uspostavili još bolju saradnju kao zemlja sa izuzetnim geostrateškim položajem, Albanija će imati sve značajniju ulogu u jugoistočnoj Evropi. Hrvatske se raduje daljem jačanju svojih strateških odnosa s Albanijom. Hrvatska i Albanija mogu zajedno puno toga da urade”, naglasila je hrvatska predsednica.

Podsjetila je da prijateljstvo između dvije zemlje seže još u doba kada su Dalmacija i Albanija bile pod vlašću Venecijanske Republike i u tom kontekstu istakla ulogu albanskog Gjergja Kastriotija Skenderbega.

Albanija je inače 2018. proglasila “Godinom Skenderbega”, s brojnim kulturnim događanjima. Grabar Kitarović je rekla da valja znati da su Skenderbeg i njegov sin primili titulu počasnih građana Dubrovačke Republike za njihov doprinos u borbi protiv Osmanlija.

Nije zaboravila spomenuti niti ulogu hrvatskog istoričara, prevodioca i političara Milana Šuflaja, jednog od utemeljivača albanologije, te istoričara iz 18. vijeka Andrije Kačića Miočića, kao osobe kojima dugujemo istorijske veze s Albanijom. Kao “nesumnjivi istorijski trenutak” u međusobnim odnosima navela je otvaranje hrvatske ambasade u Tirani u martu 1994.

“Neka dugo živi hrvatsko-albansko prijateljstvo”, poručila je hrvatska predsjednica.

118 Komentara na "Grabar Kitarović: Hrvati i Albanci su bili braća po oružju"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend