Region

Grabar Kitarović u Jasenovcu: Mnogi hrvatski pravednici…

Kolinda i Rivlin

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je zajedno s predsjednikom Izraela Ruvenom Rivlinom posjetila spomen područje Jasenovac.

Ona je izrazila “duboku tugu” za sve žrtve holokausta u Hrvatskoj i žrtve ustaškog režima, ali istovremeno i osudila manipulaciju brojem žrtava tog ustaškog logora.

“Na ovom mjestu, podno jasenovačkog cvijeta, želim iskazati duboku tugu za sve žrtve holokausta u Hrvatskoj i žrtve kolaboracionističkog ustaškog režima tokom Drugog svjetskog rata koji je donio strašna stradanja jevrejskoj zajednici, ali i Srbima, Romima i Hrvatima, kao i svima onima koji su smatrani neprijateljima režima onoga vremena”, rekla je hrvatska predsjednica.

U govoru koji je prenijela N1 televizija, Grabar Kitarović izrazila je “najdublje saosjećanje sa stradanjem žrtava holokausta porijeklom iz Hrvatske, članovima porodica i potomcima onih kojih više nema” i dodala da je to i ranije učinila u Jasenovcu, ali i u Jad Vašemu, Aušvicu i Muzeju Holokausta u Vašingtonu.

“Koristim i ovu priliku, da još jednom osudim svaki totalitarni režim, nacizam, fašizam, komunizam, kao i da istaknem i da nam je upravo obrazovanje najsnažnije oružje protiv svakog oblika radikalne ideologije, podjela, mržnje i rasizma. Upravo zato najoštrije osuđujem manipulacije brojem žrtava holokausta u koncentracionom logoru Jasenovac, koje nijesu utemeljene na istorijskim činjenicama i koriste se u dnevno-političke svrhe ili pak za nametanje kolektivne krivice Hrvatskoj i hrvatskom narodu”, naglasila je predsjednica Hrvatske.

Ona je, između ostalog, istakla da su se ustaškom režimu suprotstavili mnogi Hrvati, poginuvši za slobodu i ljudskost, i tako “svrstavši svoju domovinu na ispravnu stranu istorije”.

“Suprotstavili su mu se i mnogi hrvatski pravednici među narodima, koji su bili simbolom svijetla i hrabrosti u tami rata i zločina. Na njihovoj hrabrosti smo im zahvalni”, rekla je Grabar-Kitarović.

Ponovila je da je savremena Hrvatska utemeljena na antifašističkoj borbi i na Domovinskom ratu.

“Bili smo prisiljeni odbraniti se od agresije koja je sa sobom donijela strašne zločine i razaranja. Poslije Drugog svjetskog rata bili smo uvjereni da se ništa slično ne može ponoviti na evropskom tlu. A onda su se dogodile tragedije Škabrnje, Vukovara i Srebrenice. Te nam tragedije svjedoče da mir i vrijednosti ljudskosti i demokratije nikada ne smijemo uzimati zdravo za gotovo”, istakla je Grabar-Kitarović.

Ona je ocijenila da “nijedan politički cilj ni poredak ne mogu opravdati zločine koji se čine u njegovo ime” i da Hrvatska nastavlja svoju brigu o kolektivnom sjećanju na zločine koji su se dogodili.

“Svjesni da je na taj dio naše prošlosti bačena sjenka, s tim smo se suočili, prihvativši odgovornost za budućnost temeljenu na poznavanju istine i izgradnji boljeg društva na vrijednostima ugrađenima u Ustav naše države”, rekla je hrvatska predsjednica u Jasenovcu.

Ona je dodala da je Hrvatska danas ponosna članica Evropske unije i NATO, zasnovanima na zajedničkim vrijednostima demokratije, slobode i poštovanja svakoga pojedinca bez obzira na njegovo porijeklo, vrijednostima koje dijeli s Izraelom i međunarodnom zajednicom.

5 Komentara na "Grabar Kitarović u Jasenovcu: Mnogi hrvatski pravednici…"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend