Region

Gradonačelnici tri opštine na Kosovu položili zakletvu

Zastava Kosova
Zastava Kosova

U tri većinski srpske opštine na sjeveru Kosova – Zvečan, Leposavić i Zubin Potok – danas su zakletve položili novoizabrani gradonačelnici iz albanske zajednice. Sva trojica su zakletve polagali na mjestima van opštinskih kancelarija i sa gotovo identičnim porukama – da će dužnosti gradonačelnika obavljati u skladu sa zakonom i da će raditi sa svim građanima, bez razlike.

Gradonačelnik Zvečana Iljir Peci iz Demokratske partije Kosova, kao i odbornici Skupštine opštine Zvečan zakletvu su položili u Osnovnoj školi “Isa Boljetini” u selu Boljetin. Nakon polaganja zakletve, Peci je rekao da će svoju dužnost obavljati iz objekta Kancelarije za zajednice koja se nalazi u selu Lipe, ističući da nije na njemu da odluči kada će svoju dužnost početi da obavlja u zgradi opštine u Zvečanu.

“Ja ću raditi sa svim zajednicama isto bez ikakvih razlika, što se tiče njihove vjerske ili etničke pripadnosti”, rekao je Peci.

Gradonačelnik Zubinog Potoka Izmir Zećiri, takođe iz redova Demokratske partije Kosova, zakletvu je položio u selu Čabra, u lokalnoj Kancelariji za zajednice i povratak.

“Zaklinjem se da ću svoju dužnost i ovlašćenja kao predsjednik opštine Zubin Potok ovbavljati časno i lojalno, nepristrasno po savjesti i u skladu sa zakonom, kako bih svima obezbijedio uslove za miran život”, rekao je Zećiri.

Nakon polganja zakletve Zećiri je od odbornika zatražio da budu “odgovorni i da građanima Zubinog Potoka ponude sve usluge bez razlike”, a takođe je istakao i da će nastojati da proširi komunikaciju sa srpskom zajednicom, koja je većinska u opštini Zubin Potok.

Gradonačelnik Leposavića Ljuljzim Hetemi iz Pokreta Samoopredeljenje, koji je na izborima 23. aprila osvojio ukupno 100 glasova, takođe je danas položio zakletvu – u prostorijama Osnovne škole “Kadri Bistrica” u selu Šaljska Bistrica.

Sva tri mjesta gde su novi gradonačelnici položili zakletve obezbjeđivala je Policija Kosova, a prisutni su bili i pripadnici Kfora i Euleksa. Prije nedjelju dana, 19. maja, zakletvu je u opštinskoj zgradi položio i gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Erden Atić.

U četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova u aprilu su održani vanredni lokalni izbori. Prema podacima Centralne izborne komisije Kosova na izbore je izašlo 1.567 građana od preko 45.000 koji su imali pravo glasa. Najveća politička partija Srba, Srpska lista, kao i birači iz srpske zajednice, bojkotovali su ove izbore.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
OburdajCrnogorac
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Oburdaj
Gost
Oburdaj

Hahahahh vecinsko srpsko stanovnistvo a pobijedili sva trojica albanci.. izgleda da litijasi nisu gadljivi na Leke, dolare, eure.. sad to polako pogurajte put niša..

Crnogorac
Gost
Crnogorac

pipuneeeee !! pusti Zetu put srca tvoga kosovskoga polako !!

Send this to a friend