Region

Grčka vlada ima većinu za ratifikaciju sporazuma sa Makedonijom

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas izjavio je danas da grčka vlada ima većinu glasova za ratifikaciju novog naziva Makedonije, Republika Sjeverna Makedonija.

Kocijas je odbio da komentariše stavove koalicinog partnera, šefa manjinske stranke u grčkoj vladi Panosa Kamenosa, koji je rekao da neće dozvoliti da dogovor o imenu Makedonija bude ratifikovan dok ga glasači ne odobre na izborima ili referendumu.

Šef grčke diplomatije je u izjavi za grčki radio “Sto Kokino” objasnio da je na početku pregovora, prema istraživanjima javnog mnjenja, “neprijatelja ovog sporazuma” bilo čak 80 odsto i više, dok je sada stanje takvo da većina građana podržava rješenje.

Kamenos je grčki ministar odbrane i lider desničarske stranke “Nezavisni Grci”.

Ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke,  Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas, potpisali su 17. juna konačno rješenje za spor o imenu, kojim bivša jugoslovenska republika, nekada Makedonija, postaje Republika Sjeverna Makedonija.

Makedonsko Sobranje ratifikovalo je ovaj  sporazum, ali je predsjednik države Đorđe Ivanov odbio da ga potpiše, zbog čega će poslanici u Makedonskoj vladi u četvrtak, 5. jula, ponovo razmatrati prijedlog zakona za ratifikaciju dogovora o sporu o imenu između Makedonije i Grčke.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend