Region

Gruevski još 2012. prihvatio ime Sjeverna Makedonija

Foto: meta.mk

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je njegov prethodnik Nikola Gruevski ranije prihvatio promjenu imena države u Gornja i Sjeverna Makedonija za opštu upotrebu, ali da je Grčka to tada odbila.

“Gruevski je prihvatio Sjeverna i Gornja Makedonija u 2012. i u 2013, bez definisanja identiteta, odnosno bez toga da Grčka prihvati identitet i jezik. To je ostavljeno da lebdi. Grčka nije prihvatila to rješenje zato što je bila isprovocirana projektom Skoplje 2014”, rekao je Zaev u emisiji Televizije “Kanal 5”.

Makedonski premijer rekao je da se to može čuti u ilegalno prisluškivanim razgovorima koje je kao lider opozicije dostavio Specijalnom tužilaštvu za prisluškivane razgovore.

“Kada bi sud objavio razgovore o imenu, čulo bi se da ovo nije prvi put da bude prihvaćeno ime Makedonije sa geografskom odrednicom, za opštu upotrebu”, rekao je on, a prenose lokalni mediji.

Zaev je istakao da prvi put spominje te prisluškivane razgovore koji, kako je rekao, svjedoče o kalkulanstvu i lažnom patriotizmu Gruevskog i njegovih sljedbenika.

Gruevski je nedavno na društvenim mrežama objavio stare izjave u kojima tvrdi da je svojevremeno odbio grčki predlog da Makedonija dobije prefiks Sjeverna, dok funkcioneri stranke koju je vodio petnaestak godina dogovor Zaeva sa Grčkom ocjenjuju kao kapitulantski.

Zaev je rekao da kada je objavljivao “političke bombe” 2015. godine, taj dio o pregovorima Gruevskog sa Grcima nije objavio da ne bi nanio štetu pregovaračkoj poziciji Makedonije.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend