Region

Hahn ne odbacuje razmjenu teritorija između Srbije i Kosova

Johanes Han

Komesar Evropske unije za proširenje i politiku susjedstva Johannes Hahn u intervjuu za Radio Slobodna Evropa RSE ocjenuje da bilo kakvo rješenje Srbije i Kosova ne smije ići na štetu stabilnosti Zapadnog Balkana.

Na pitanje zalaže li se za zamjenu teritorija između Srbije i Kosova kako bi se obje zemlje pokrenule ka EU, Han odgovara da je za rješavanje bilo kakvog bilateralnog sukoba.

“Ali svako rješenje mora doprinijeti široj stabilnosti ovog regiona, tako da to bilateralno rješenje ne ide na trošak drugih u regionu. Sada moramo vidjeti širi sliku što znači da, bez obzira kakvo je to rješenje, ono mora biti takvo da ne ide na štetu drugih”, kazao je on.

Ne odbacuje razmjenu teritorija između Srbije i Kosova.

“Mislim da to treba ostaviti njima, neka oni o tome raspravljaju. Sada vrlo jasno znaju šta su naši uslovni okviri i smatram da, ako želite nešto postići, trebati razmišljati i izvan kutije.  A to je da ima više stabilnosti u regionu i da svako pojedinačno rješenje, svaki dogovor za rješenje bilateralnih sukoba mora doprinijeti ukupnoj stabilnosti i razvoju regiona jer je, u konačnici, cilj da svih šest zemalja postanu članice Unije”, objasnio je on.

Prerano je, kaže, govoriti da bi to ​moglo da ima negativan efekat na Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, čak i na zemlje istočnog partnerstva.

” Oni i dalje pregovaraju. Neke ideje su se pojavile. Posmatrajmo to na ovaj način – i sada se radi na daljnjim pregovorima radi boljeg usaglašavanja ideja. Smatram da paket koji ima pravno-obavezujući sporazum između Srbije i Kosova mora sadržavati više elemenata, a onda ćemo vidjeti konačne ideje. Ali mislim da su obje strane sada potpuno svjesne međunarodne, ne bih rekao zabrinutosti, već ograničenja, a unutar toga mislim da su mnoga rješenja moguća”, kazao je Han.

Bilo bi, zaključuje, od koristi ako bi se to moglo zaključiti do ljeta iduće godine, kako bi krenuli novim koracima.

Send this to a friend