Region

Han: 29. maja preporuka za pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, evropski komesar za proširenje Johanes Han je potvrdio da će preporuka biti objavljena 29. maja, kada će Evropska komisija objaviti godišnji izvještaj o napretku tih zemalja.

“Predstavićemo naš godišnji izvještaj za dvije sedmice, koji će svakako preporučiti otvaranje pregovora za obje zemlje (Sjeverna Makedonija i Albanija)”, izjavio je Han.

Kako je rekao evropski komesar, sve zavisi od toga da li će se zemlje članice EU pridržavati preporuke Evropske komisije.

“Obje zemlje su ispunile uslove”, naveo je Han i dodao da će ovo biti prva preporuka EK za Albaniju i deseta za Sjevernu Makedoniju, od 2009. i istovremeno prva od potpisivanja Prespanskog sporazuma i promjene imena te bivše jugoslovenske republike.

“Zvanično Skoplje uradilo je izvanredan posao na ispunjavanju svih uslova za početak pregovora o pridruživanju sa EU. Moramo priznati veliki napredak koji je Sjeverna Makedonija postigla u prevazilaženju bilateralnih sukoba, što je takođe bio preduslov za buduće članstvo”, rekao je Han.

Send this to a friend