Region

Han: Članice sa Zapadnog Balkana da ne blokiraju druge zemlje regiona

Johanes Han

Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han založio se da se u pristupnim ugovorima buduće zemlje članice obavežu da neće blokirati druge zemlje iz regiona u procesu pristupnih pregovora.

“Potrebno je unaprijediti rad na putu do finalne odluke o članstvu, a ta finalna odluka se uvijek donosi jednoglasno”, rekao je Han.

Kaže da je Evropska komisija u svojoj Strategiji o proširenju predložila da se u pristupne ugovore budućih zemlja članica ubaci odredba po kojoj one neće moći da stave veto na zemlje regiona koje se još nalaze u pristupnom procesu.

“Često smo suočeni sa time da jedna ili dvije zemlje članice, a u pitanju su različite zemlje, imaju različite stavove po nekim pitanjima i potrebno je neko vrijeme da se one ubijede i da se dogovori ono oko čeka su se 26 ili 27 zemalja već odmah usaglasile”, poručio je Han.

Naglašava da bi se prava “oduzimanja veta” koristila samo u toku pristupnog procesa kako bi se on pospješio dok bi se finalna odluka o ulasku nove zemlje članice u EU i dalje donosila po jednoglasnom principu uz učešće svih zemlja članica.

5 Komentara na "Han: Članice sa Zapadnog Balkana da ne blokiraju druge zemlje regiona"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend