Region

Haos u Republici Srpskoj: Zakon tjera priređivače igara na sreću u gubitke ili ilegalu

Ilustracija

Pet mjeseci nakon što je novi Zakon o igrama na sreću stupio na snagu u Republici Srpskoj, tržište ovih igara našlo se u potpunom haosu, piše Blic.

Posljedica toga je da su privatni priređivači igara na sreću pokrenuli potpisivanje peticije u RS kako bi se sporni zakon izmijenio.

“Uveden je monopol Lutrije Srpske na elektronske igre i na taj način prekršen Ustav i propisi EU o monopolima i nepovredivost svojinskih prava domaćih i stranih ulagača. Objavljen je tender za strateškog partnera Lutrije sa nevjerovatnim kriterijumom učešća, pošto je tražen promet od fantastične tri milijarde eura u prethodne tri godine. Utrostručeno je poresko opterećenje privatnim kompanijama na preko 35 odsto efektivne stope, a istovremeno državnoj lutriji i njenom strateškom partneru porez je svega pet odsto”, kaže sagovornik Blica i dodaje da je zakon donesen po hitnom postupku i bez javne rasprave.

Kako piše Blic, posebno su simptomatične dvije odredbe zakona.

Zabranjene su gotovinske uplate za igre na sreću preko interneta i pritom zanemarene sve direktive EU, kao i Zakon o unutrašnjem platnom prometu RS. Takođe je uvedeno i oporezivanje dobitaka u sportskim kladionicama, što stvara uslove za privilegovan položaj kompanijama koje nisu obuhvaćene ovom vrstom poreza.

Rezultat svega toga je da je poslije pet mjeseci cijeli legalni privatni sektor otjeran u gubitke, a nelegalno tržište je procvjetalo.

Investitori iz Srbije najveći su ulagaći u igre na sreću u RS i ubjedljivo su najviše oštećeni, iako već 17 godina uspješno posluju u RS, zapošljavaju više od 2.500 ljudi i donose direktne investicije veće od 20 miliona eura godišnje, piše Blic.

Nevjerovatn ekonomski kriterijum na tenderu za tratepkog partnera Lutrije RS stvorio je sumnju da iza cijelog haosa stoji jedna poznata austrijska firma koja jedina ispunjava uslov o tri milijarde prometa u prethodne tri godine.

5

avatar
1000
5
0
0
 
5
TomosRaleDexSurova realnostDokoni
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tomos
Gost
Tomos

Kocka je i gora od droge i još je legalns

Rale
Gost
Rale

Ako hoćete da dobijete na kocki, otvorite svoju kockarnicu. Nema drugog načina. A ako hoćete da se zabavite, to je druga stvar.

Dex
Gost
Dex

Da je oce odje ukinut… Da odmorim😀🤔

Surova realnost
Gost
Surova realnost

E kako mi vas je sve žao…E đe neće i kod nas stavit porez kao u svim drzavama Evrope a ne ovako kako je sad. Nego zna se zbog koga je to tako i ko drzi monopol na sve kladionice i kockarnice…A ovo u RS je očigledno namjestanje Lutrijj Srpskoj i onome ko masti brke, a čisto sumnjam da je… Više »

Dokoni
Gost
Dokoni

Haos?

Send this to a friend