Region

Haotične izjave Vučića o Kosovu: Od priznanja do kompromisa

U svijetlu nove runde pregovora o Kosovu koje će se održati u četvrtak u Briselu, srpskoj javnosti i dalje je apsolutno nepoznato kakav je stav državnog vrha, šta su zahtjevi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i gdje je podvučena linija iza koje nema povlačenja. Najjednostavnije rečeno, građani Srbije ne znaju šta država traži od međunarodne zajednice i Albanaca kada je riječ o Kosovu, a kako kaže Dušan Janjić, član Foruma za etničke odnose iz Srbije, u toj magli Srbija se alazi još od 2013. godine.

“Tada je, za vrijeme mandata Tomislava Nikolića, u Parlament Srbije ušla poslednja platforma za pregovore sa KiM i od tog trenutka nijedan dokument nije predstavljen Skupštini. Ova strategija predviđa sve ono što nam je sada dobro poznato, a to su odbrana suvereniteta, vitalni interesi, odbrana Ustava i formiranje Zajednice srpskih opština, što se do danas nije desilo. Skupština je te godine i usvojila Rezoluciju o Kim i to je ujedno posljednji strateški dokument Vlade Srbije ili Nacionalnog savjeta za bezbjednost”, kaže Janjić za Nova.rs.

U međuvremenu u srpskoj javnosti se o Kosovu mnogo govori, ali se po pravilu ništa ne kaže. Pregovore sa srpske strane predvodi predsjednik Aleksandar Vučić, a informacije o tome koje su bile teme razgoovora sa predstavnicima Kosova i međunarodne zajednice, najblaže rečeno su šture i nejasne. O zahtjevima srpske strane još manje se zna.

Ono što se od Vučića moglo čuti varira od toga da će Kosovo htjela to Srbija ili ne dobiti nezavisnost, do toga da on to nikada neće potpisati i već čuvene rečenice”ne mogu oni da dobiju sve, a mi ništa”.

To je, naime, predsjednik Srbije izjavio u oktobru 2019.

“Neću da lažem narod i da kažem da je Kosovo dio Srbije, nije cijelo naše, ali nije ni njihovo, kompromis nije da Srbija sve izgubi, a da Albanci sve dobiju”.

U maju 2020. godine, stav predsjednika Srbije bezmalo se promijenio, te je izokola najavio priznanje Kosova.

“I ja vas pitam šta je rješenje sad osim što će Kosovo u budućnosti, ne mojom voljom i zato što ću ja da ga priznam, dobiti nezavisnost i suverenost na cijeloj svojoj teritoriji. Pa ću onda da pitam mnoge koji su protestovali i govorili mnoge stvari – zašto ste to radili i kako je moguće da niste mogli da sagledate realnost i što ste ometali mogućnost da Srbija izvuče nešto za svoj narod i svoju zemlju”, rekao je Vučić.

Početkom juna predsjednik Srbije govorio je i o referndumu bez kog se ne može razgovarati o pitanju Kosova.

“Da li na referendumu, ko i šta zastupa, može da prođe neko komprominso rješenje, ja u to ne vjerujem. Da li sam zbog toga srećan – možda mi to olakašava poziciju. Ali da sam najsrećniji – nisam, jer do te situacije neće doći“, rekao je Vučić.

Nekoliko dana kasnije, uoči otkazanog sastanaka u Bijeloj kući Vučić je govorio o spekulacijama da će u Vašingtonu priznati Kosovo:

“Sramota me je da na ozbiljan način na to odgovoram, to govori o tim ljudima, a ne o nama. To niti će da bude tema, niti ćemo da dozvolimo”, kazao je Vučić.

Uoči satanaka u Briselu i Vučić je izjavio da je albanska strana tražila isključivo obostrano priznanje.

“Izašli su sa zahtjevima koji se odnose na očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova i ustavne organizacije Kosova, na trajno uzajamno priznanje, članstvo u UN i da Kosovo priznaju članice EU koje to nisu učinile, a potom bi se bavili nestalima i ratnom štetom”, rekao je Vučić i doda da je Srbija spremna da razogovara ali da ne prihvata ultimatume i naređenja.

Janjić ocjenjuje da je cijela priča oko Kosova krajnje haotična i da pred Srbijom realno stoje dva izbora.

“Za vrijeme unutrašnjeg dijaloga o KiM koji je inicirao Vučić 2017, a vodio se 2017. i 2018. nikada nije proizišao nikakav rezime, a postoje priče da postoji, ali se krije od naroda. Koliko sam ja upoznat unutrašnji dijalog je pokazao da Ivica Dačić, Aleksandar Vulin i u manjoj mjeri Vučić ide u pravcu ideje razgraničenja, odnosno razmjene teritorija u zamjenu za priznanje KiM. Sada je pitanje da li će se nastaviti razgraničenje ili će se usvojiti model dvije Njemačke u okviru kojeg su zemlje koliko-toliko normalizovale odnose, a da nisu službeno priznale jedna drugu”, navodi Janjić.

Taj model je za Srbiju diskutabilan, jer praktično znači da se Srbiji brani blokiranje zahteva za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, a bi to de facto značilo i priznanje.

“Ne izjašnjavate se ni za, ni protiv ulaska Kosova u medjunarodne organizacije poput Ujedinjenih nacija, ali kada uđu morate da sarađujete sa njima. To praktično jeste priznanje”, zaključuje Janjić i dodaje da je Srbija sama sebe dovela u vrlo tešku situaciju.

“U suštini stagniramo od 2015. godine. U realnosti smo malo uradili za nas na sjeveru Kosova, nismo uspjeli da sačuvamo nijedno preduzeće, vode ih lokalni moćnici, a dobijaju pare iz Srbije. Situacija oko Kosova je vrlo, vrlo teška i neizvesna i moramo biti spremni na sve”, zaključuje Janjić.

18

avatar
1000
14
4
0
 
17
Груја Огњаановиmujo džegermujo džegerKrasniqiLala
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Груја Огњаанови
Gost
Груја Огњаанови

Албанија хоће део Србије. Границе се кроз векове мењају.
Мишљења сам да само размена територија долази у обзир. Северни део Албаније око Скадарског језера са излазом на Јадран може у опцији за део Косова.

mujo džeger
Gost
mujo džeger

može da se pregovara u nedogled pita se samo on i niko više …..putko,pregovori se vode po njegovom nalogu ni na nebu ni na zemlji, putin preko vučića drži u šaci cio balkan ko preko asada siriju, kad pomte amere iz sirije onda dolazi nova jalta, podjela bivše juge na istok i zapad i preuzimanje ukrajinskog dombasa

mujo džeger
Gost
mujo džeger

to odgovara i eu da se otarasi zapadnog balkana, sve od bosne do makedonije u jedan džak i predati rujama pod kontrolu, a ruje za uzvrat puščaju švabama i francuzima preko sjevernog toka napte i gasa do mile volje, što je jadan vučko stalno na relaciji pariz berlin, hoće da mu na grbaču uvale bosnu cg makedoniju kosovo a sve… Više »

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Vučiću,smješe ti se litije….

Slobo slobodo
Gost
Slobo slobodo

Ne samo da će da priznaju Kosovo nego će doći na naplatu i one hladnjače i protjerivanje kompletnog stanovništva koji su se vratili tek poslije NATO bombardovanja. Nažalost za Srbiju sve se vraća i sve se plaća. I dobro bi bilo da srpski narod počne da se polako privikava na to. Uključujući i Amfilohija.

Fenix
Gost
Fenix

Na kraju – priznat ce Kosovo

Snjeg
Gost
Snjeg

Zato cirkus prave u CG da se operu zbog priznanja kosova

Baraka
Gost
Baraka

Psihopata je vec potpisao Kosovo, valjda je to jasno… Srecan put litijama u domovinu…a i red je da se tamo sve zavrsi.

Terapeut
Gost
Terapeut

Srbi će se uskoro MORATI suočiti sa stvarnošću. Nemaju više kud.

Krasniqi
Gost
Krasniqi

…ta stvarnost je već 20 godina brale

Miki
Gost
Miki

Pisi propalo hehe pa pa kosovo !

Gligor73
Gost
Gligor73

Od trenutka kada je napredna stranka pocela da “vodi” pregovore , nista se nezna niti ce se saznati dok ovaj ne zaplace (po obicaju) i kaze kako mu je narod kriv sto je morao da prizna Kosovo. Cekam taj trenutak , pa da prizna i Sandzak i Vojvodinu , sto automatski sledi …. S druge strane , odavno je on… Više »

Lala
Gost
Lala

Svaka ti se pozlatila, …neka već neko prizna Vojvodinu pa da i nama vojvođanima svane, da živimo civilizovano i dostojanstveno bez ikoga na grbači.

Prč
Gost
Prč

Bitno je da omrivite cg sto je priznala realnost

Pitanje
Gost
Pitanje

Samo je pitanje ko će prvi reći da je car go.

KiM Kardashian
Gost
KiM Kardashian

A šta mislite, šta su se toliko zalijepili za Crnu Goru? O Kosovu ni da guknu. Sve je jasno.

Piksi
Gost
Piksi

Kako se cini od Kosova vi necete dobiti vise nikad nista, no ionako ste ga vi prodali

Google
Gost
Google

Sad kad si dobio izbore i bezbjedan si 4 godine reci im bez ustezanja. Neko im mora reci. Mada to i oni znaju. To je kao kad izadjes na danasnji dan na sred trga, vices – Sad je noc! – a nezavisno od tvojih rijeci dobijes opekotone po kozi, jer sunce sija, przi.

Send this to a friend