Region

Haradinaj: Granice Kosova se samo ratom mogu promijeniti

Ramuš Haradinaj

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da su granice Kosova uspostavljene ratom i da se samo ratom mogu i promijeniti, javlja Anadolija.

Haradinaj je nakon sjednice Vlade Kosova, obraćajući se novinarima, kazao da je maštovito misliti da će se Preševo pripojiti Kosovu.

“Te granice su uspostavljene u posljednjem ratu Oslobodilačke vojske Kosova i intervencijom NATO-a. To su ratne granice, desetine hiljada ljudi su pod zemljom zbog te granice. Prilično olako je misliti da se neko igra granicama, ne igra se tom granicom”, kazao je Haradinaj.

Upitan da li podržava predsejdnika Kosova Hašima Tačija da se kroz dijalog izvrši korekcija granica, premijer je istakao da je između Kosova i Srbije preostalo obostrano priznanje, te da je dijalog zbog priznanja Kosova u ovim granicama.

Prema njegovom mišljenju, priča o korekciji granice je samo protivretorika retorici Beograda da je Kosovo srce Srbije.

Haradinaj je kazao da pomjeranje granica interesuje samo predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je kako je službenom Beogradu “rješenje problema Kosova i Metohije neophodno i to što prije – iz više razloga”, napominjući i da “Srbija postizanje rješenja ne vidi kao pobjedu, već kao budućnost”.

<<<Vučić: Srbi i Albanci da kažu treba li nam mir ili dalje ubijanje<<<

Na konferenciji za novinare je istaknuo kako Srbiji “rješenje treba da bi obezbjedili dugotrajan mir Srba i Albanaca, sigurnost građana, prostor za dalji ekonomski razvoj i popravljanje demografske slike”.

 

117 Komentara na "Haradinaj: Granice Kosova se samo ratom mogu promijeniti"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend