Region

Haradinaj ide u Sofiju, tri zemlje neće s njim za isti sto

Ramuš Haradinaj

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj prisustvovaće Samitu EU o Zapadnom Balkanu u Sofiji, objavljuje Gazeta ekspres, pozivajući se na izvor iz kosovske vlade.

Španija je ranije najavila da ne želi da njen premijer bude za istim stolom sa predstavnikom Prištine, a sličan stav čuo se i u prijestonicama još nekih članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova – Rumunije i Kipra.

Bugari trenutno nastoje da uvere sve članice da se neće dirati u statusna pitanja i traže odgovarajuću formulu.

Briselski portparol bugarskog predsjedavanja EU Genoveva Červenakova rekla je za “Novosti” da će Bugarska u potpunosti ispoštovati status neutralnosti Kosova.

Naglasila je da je cilj Bugarske da se samit organizuje za svih 28 zemalja članica i da sve budu predstavljene na najvišem nivou, kao i da se pošalje poruka zajedništva oko evropskih integracija Zapadnog Balkana, što je jedan od prioriteta bugarskog predsedavanja.

“Novosti” ističu da i Slovaci, koji takođe ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, razmišljaju o modalitetima učešća.

“Kako stvari trenutno stoje, pod uslovom da ne dođe do nepovoljnog razvoja situacije, Slovačku bi na samitu u Sofiji trebalo da predstavlja premijer Peter Pelegrini. Ministarstvo spoljnih poslova će zastupati državni sekretar Ivan Korčok. Modaliteti našeg prisustva još nijesu razmatrani”, rekao je za “Novosti” portparol Ministarstva spoljnih poslova te zemlje Peter Susko.

Send this to a friend