Region

Haradinaj o sastanku sa Tačijem: Složili smo se da nema razmjene teritorija sa Srbijom

Ramuš Haradinaj

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je danas izjavio da su se na sastanku kod predsjednika Kosova Hašima Tačija dogovorili da u finalnom dijelu procesa normalizacije odnosa sa Srbijom ne može biti riječi o razmjeni teritorija, javili su danas prištinski mediji.

Agenciji Beta je nezvanično potvrđeno da su na sastanku kod predsjednika bili i predsjednik Skupštine Kosova i zamjenici premijera Bedžet Pacoli, Fatmir Ljimaj i Dardan Gaši.

Očekuje se da se danas povodom ovog sastanka oglasi i Tači.

Predsjednik Kosova Hašim Tači nema podršku ni dvije stranke vladajuće koalicije za promjenu odnosno korekciju granica, dok istovremeno opozicija zahtijeva održavanje vanredne sjednice Skupštine Kosova na kojoj će se zabraniti predsjedniku Kosova da u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom razgovara o podjeli ili o korekciji granica.

Protiv podjele ili korekcije granica su se izjasnile i Alijansa za budućnost Kosova, premijera Ramuša Haradinaja i Socijaldemokratska inicijativa zamjenika premijera Fatmira Ljimaja, koje su dio vladajuće koalicije.

Haradinaj je juče izjavio kako se u dijalogu sa Srbijom teži pravno obavezujućem sporazumu o međusobnom priznanju i da granica i teritorija nijesu teme o kojima se može razgovarati i da niko na Kosovu nema mandat da o tome diskutuje.

Poslanik Skupštine Kosova i generalni sekretar Socijaldemokratske inicijative Bilal Šerifi se oštro suprostavio ideji o podjeli ili korekciji granica i pri tome istakao da je zadnji trenutak da političke snage i institucije Kosova izadju sa jedinstvenim stavom o pokušajima da se na stolu razgovora u Briselu stavi i pitanje teritorijalnog integriteta Kosova, kao i da Hašim Tači ne predstavlja nikoga sem samog sebe.

Opozicione stranke Demokratski savez Kosova, Samoopredjeljenje i Socijaldemokratska partija Kosova su prikupile potpise i predale zahtjev za održavanje vanredne sjednice 4. septembra, tri dana prije susreta predsjednika Kosova i Srbije u Briselu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kralj Nikola I
Gost
Kralj Nikola I

Ih vi ste se slozili.. kao da je tonuopste bitno.. a vi se tu pitate isto kao i ja..

REPUBLIKA SRBSK
Gost
REPUBLIKA SRBSK

Hi hi zahvalite natu ni u Albaniji vas nebi bilo.

Bhf
Gost
Bhf

zahvalite vi nato što od srbije nije napravio siriju

Globetrotter
Gost
Globetrotter

Ako vam brat Putko dodje,necete imati kad misliti o teritoriji nego ce biti Drž’gaće , drž levor..

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Kako su vas srbi navukli. Pricom o teritoriji koju ste naivno prihvatili,dodli ste u poziciju da priznajete da bez priznanja srbije nema kosova u UN. T-dje, zemlje koje su imale namjeru priznati kosovo sad cekaju ishod “razgovora”. Tako naivno i diletntski.

Send this to a friend