Region

Haradinaj traži od EU da pet zemalja ne blokira Kosovo

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj pozvao je EU da pronađe način da pet članica “ne blokira dalje evropsku perspektivu Kosova” i da prizna (jednostrano proglašenu) nezavisnost, jer bi time, kako tvrdi, bilo olakšano i Beogradu da normalizuje odnos sa Prištinom.

Povodom dijaloga Beograda i Prištine, smatra da su za Prištinu, Beograd i Evropu održivi mir i s tim u vezi “konačni dokument” veoma važni.

Rekao je da je gotovo dvije decenije prošlo od rata i da je vrijeme za Kosovo i njegove građane da se, kako je rekao, stvori jasna perspektiva.

Govoreći o desetogodišnjici od jednostrano proglašene nezavisnosti, Haradinaj smatra da “nijesmo do sada dovoljno dobro odradili naše zadatke”, a ocjenjuje i da su “ponestali energija i entuzijazam od strane EU i SAD”.

Ocjenjuje i da “rađanje nacije nije lak proces”, kao i da je Kosovo naučilo mnoge lekcije. Navodi da se mora poboljšati rad vlade, vladavina prava, ekonomija, ali da se mora suočiti sa problemima, jer je to “naša zemlja, drugo mjesto za život nemamo”.

Što se tiče otpora Specijalnom sudu, objasnio je da je ta inicijativa bila izraz “demokratskog života parlamenta”.

“Moj stav je da kao premijer moram da slijedim odluku parlamenta”, dodao je Haradinaj poručivši da u vezi sa sudom neće biti promjene i da inicijativa protivnika nije uspjela da zaustavi Specijalni sud, pošto dvotrećinska većina za to apsolutno nije realna.

Send this to a friend