Region

Haradinaj upozorava: Odgovorićemo Srbima, Tači: Nema autonomije za sjever Kosova

Poslije neprovjerene informacije da će Srbi sa sjevera Kosova sjutra proglasiti autonomiju regovali su predsjednik i premijer Kosova Hašim Tači i Ramuš Haradinaj.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj upozorio je, nakon sjednice kosovskog Savjeta za bezbjednost, Srbe na sjeveru Kosova da će biti odgovoreno na njihov eventualni pokušaj da proglase autonomiju.

“Niko nema pravo da preduzme unilateralnu akciju “, rekao je on i dodao da se neće tolerisati kršenje kosovskih zakona, prenose agencije.

Haradinaj ističe da će u subotu radna grupa moći da podnese izvještaj o nacrtu statuta Zajednice Srpskih Opština. Prema njegovim riječima, čekalo se na ispunjenje te obaveze iz Brisela, kako bi prištinske vlasti bile sigurne “da je statut ZSO u skladu sa kosovskim zakonima”.

Prištinski mediji na albanskom jeziku navode da je sjednica kosovskog Savjeta za bezbjednost uslijedila dan nakon što su se pojavile navodne informacije da će Srbi sa sjevera Kosova u subotu proglasiti autonomiju, u odgovor na to što Priština nije formirala ZSO.

“Ako neko izlazi iz kosovskih zakona i ugovora, zakon će raditi, nema dileme, dobiće svoj odgovor. Što se tiče sjevera, uvijek smo pozdravili dolazak svakog građanina svijeta u bilo kom dijelu Kosova, a svako ko ulazi na teritoriju Kosova u cilju ometanja javnog reda i mira dobiće odgovor u skladu sa zakonom”, poručio je Haradinaj.

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da neće biti “autonomije za sjever” Kosova.

Tači je na pres konferenciji ponovio da Priština ne prihvata podjelu Kosova, niti razmjenu teritorija, već samo “korekciju granica”, odnosno “pridruživanje Preševske doline Kosovu”.

“Mislim da je došlo vrijeme da ojačamo ulogu i volju naših građana. Još uvijek nismo ispunili interes građana. Nismo imali pravo na referendum”, rekao je Tači.

On tvrdi da su izgledi za konačni sporazum sa Beogradom veoma mali i istovremeno insistira na tome da će konačnu riječ o eventualnom dogovoru sa Beogradom dati parlament Kosova.

“Hoću da naglasim da dijalog ima samo jednu bitnu svrhu, da postigne konačni dogovor. Zato, svi koji su uključeni u ovaj proces i u javnu raspravu trebaju da znaju da se sporazumi ostvaruju samo kroz dijalog, a ne kroz rat”, rekao je Tači.

Kosovski predsjednik je najavio da će se ubrzati dinamika dijaloga, ali i da će obje strane, ukoliko odbace dijalog, imati posljedice po evrointegracije.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend