Region

Hil: Srbija naš partner, pitanje da li je i Kurti

Hil, Foto: N1

Pitanje je da li SAD mogu da računaju na kososvkog premijera Aljbina Kurtija kao partnera, kaže u intervjuu za Glas Amerike Kristofer Hil, američki ambasador u Beogradu, i dodaje da se “ne sjeća tako dubokih podjela između Prištine i Vašingtona”.

Hil je rekao i da je Srbija u procesu aktuelne krize na Kosovu konstruktivan partner, ali da se od nje očekuje da prizna kosovska dokumenta i ne sputava Prištinu da se učlani u međunarodne organizacije.

Američki diplomata demantovao je navode pojedinih provladinih medija da Zapad kroz proteste protiv nasilja želi da destabilizuje Srbiju, a u intervjuu je prokomentarisao i najavu vlasti u Beogradu o vanrednim izborima.

Glas Amerike: Situacija na Kosovu i dalje nije riješena. Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijel Eskobar i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak iznijeli su predloge Beogradu i Prištini – za deeskalaciju, nove izbore na kojima će učestvovati i Srbi i povratak dijalogu o normalizaciji. Kakav ste odgovor dobili od kosovskog premijera Aljbina Kurtija, da li je spreman da to prihvati?

Hil: Mislim da imamo problem sa gospodinom Kurtijem, nije voljan da to prihvati. Čini mi se da imamo neke veoma suštinske probleme sa njim, da li možemo da računamo na njega kao partnera. Ali, ostaviću tu odluku našoj ambasadi u Prištini.

Glas Amerike: Rekao vam je da nije spreman na deeskalaciju, organizaciju novih izbora?

Hil: Deeskalacija je suštinska i mislim da smo imali uspjeha u vezi sa tim pitanjem u proteklih par dana. Ima deeskalacije, svakako na srpskoj strani, a očekivanje od EU i SAD je da Kosovo napravi korak u tom smjeru. Jako je važno da se specijalna policija povuče iz opštinskih zgrada. Takođe, gradonačelnici treba da napuste opštinske zgrade i to treba da se desi u nekom trenutku. I treće, malo teže pitanje, jeste da li možete da imate nove izbore. Sa srpske strane je jasno rečeno da je važno formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), što je i dalje problem za gospodina Kurtija. Jer svi ostali shvataju da je to neophodno.

Glas Amerike: Gospodin Eskobar je rekao da bi Srbi trebalo da učestvuju na lokalnim izborima bez preduslova. Pomenuli ste ZSO, verujete li da će Srbi učestvovati na izborima ako ne bude oformljena?

Hil: Ne bih da ulazim u detalje pregovora, ali mislim da su Srbi zabrinuti oko toga da učestvuju na lokalnim izborima koji se odvijaju pod istim okolnostima kao i prethodni – koje su bojkotovali. Mislim da su potrebne neke promjene, ne bih da govorim o tome koliko daleko treba da idu i kako će se postići. Znam da će biti mnogo razgovora sa srpskom zajednicom na Kosovu u vezi sa tim kako da se krene naprijed. Moramo da imamo u vidu da je cilj ovih izbora da oni koji su izabrani služe zajednici na sjeveru Kosova, koja je većinski srpska.

“Ne sjećam se tako dubokih podjela između Prištine i Vašingtona”

Glas Amerike: Šta bi bile posljedice za obije strane ako ne ispune zahtjeve? Juronjuz u Albaniji je izvijestio o mogućim sankcijama Kosovu – da premijer i ministar unutrašnjih poslova budu označeni kao „persona non grata“ i da se zamrznu evropski i američki fondovi za Kosovo. Da li je to tačno?

Hil: Ne znam da li je to bazirano na činjenicama, moraćete da vidite koji su njihovi izvori. Nisam u poziciji da komentarišem te navode.

Glas Amerike: A za koje sankcije Vi znate?

Hil: Na primjer, kada je visokorangirani američki general posjetio Srbiju, rekli smo Kosovu da nećemo realizovati vojnu vježbu koju smo planirali…

Glas Amerike: Ali, Kurti ni onda nije učinio korak napred?

Hil: Moram da kažem, i izvinjavam se na izrazu, da je to proces. I neće se desiti u jednom trenutku, već u nekom periodu. Ali, mislim da je gospodin Kurti kompletno informisan od strane našeg ambasadora u Prištini, gospodina Lajčaka i gospodina Eskobara, da će morati da napravi neke promjene ako želi da računa na nas kao prijatelja i partnera. Ne sjećam se da sam ikada vidio tako duboke podjele u odnosima Prištine i Vašingtona.

Glas Amerike: Šta očekujete od gospodina Vučića u ovom procesu? I šta bi bile posljedice ako se ne ispuni očekivano?

Hil: Mi računamo na njega kao dobrog partnera, on i njegova vlada su dobri partneri u ovom procesu. I nadamo se da će se tako nastaviti. Voljeli bismo da on uradi šta može na deeskalaciji situacije i vidimo da se to već implementira. To je veoma pozitivno. Bio sam prisutan na razgovorima (sa Eskobarom, Vučićem i Lajčakom, prim. nov) prije neko veče, i mogu vam reći da su išli dalje od trenutne krize na Kosovu.

Mislim da postoji razumijevanje sa vlastima u Srbiji kako da idemo naprijed, da radimo stvari zajedno, nadam se da će i narod u Srbiji shvatiti da želimo mnogo više da sarađujemo politički, ekonomski, u domenu bezbjednosti – zato je ovdje bio i general Hokinson (šef Biroa Nacionalne garde SAD, prim. nov). Veoma smo zainteresovani da unaprijedimo odnose sa Srbijom – barem onoliko koliko su za to zainteresovani narod i vlast u Srbiji. Osjećamo da nam Srbija postaje sve bolji i bolji partner.

16

avatar
1000
15
1
0
 
16
LeonOvo je somalijaMrak😂 za toFeniks CGRodjo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Leon
Gost
Leon

Srbija Vam snabdiijeva Ukrajnu sa ruskom municijom i opremom. Zato Vam je partner.

Ovo je somalija
Gost
Ovo je somalija

Eto vam ga za vazda voditega iz srbije

Mrak😂 za to
Gost
Mrak😂 za to

Americki narod ko svaki narod a ove elite ko milo samo pare i nista drugo

Feniks CG
Gost
Feniks CG

Mislim da je ovo sve obmana da bi se Srbija naterala na popustanje i odvracenje od Rusije. Politika je cudna stvar, pogotovu visoka politika. Odavno se kaze: nikad ne gledaj kako se prave kobasice i politika. Sto vise “napadaju Kosovo” tim vise u stvari vrse pritisak na Vucica da to mora progurati u srbiji jer je tamo situacija uzas.

Darko
Gost
Darko

Sve se okreće, takav je život. Kod Amera nema ljubavi, samo interes.

Planeta majmuna
Gost
Planeta majmuna

80 tih je bio neki anglosaksonski komicar Beni Hill – po izjavama ovaj mu sigurno dodje neka familija. Sada znamo ko kuva po Balkanu.

Jako
Gost
Jako

Samoporaženi čovjek. Vraćen iz penzije da odradi dobar posao a on postao sam sebi vic.

la dno
Gost
la dno

sa kim si takav si !

CipiRipi
Gost
CipiRipi

Ovaj je Zet ovim SrboFasistima i sada zauzeo mesto Seselja koji je prvi savetnik Fasista Vucica, Sve sto se dogadza u regionu to je skola ovog Sebijanskog Zeta.

Niko
Gost
Niko

Ameri polidjeli

Uhapsit
Gost
Uhapsit

Kakve je ovsj pare uzro od srbije i rudije kukala ti msjka… ovaj to vise i ne krije.. verhelj se malo umirio orban i rama povukli, open balkan vise niko ne pominje.. ali ovaj oce opet rat da izazove na balkan kao i prosli pt 90ih kad ga je proizveo!!

Brat
Gost
Brat

Ako je ovo zvanicni stav SAD, onda je to nesto najsramnije sto mogu napraviti, na Balkanu. Otvoreno podrzavati fasistu, kriminalca, kleronacionalisti koji sve radi da zapali Balkan…. Pi

Rodjo
Gost
Rodjo

Olii zaplakat ? ☺️

Trebovina
Gost
Trebovina

ovi bi ameri htjeli da komanduju i naredjuu kako ces se ponasati u svojoj kuci

Posteno
Gost
Posteno

Dobri su ti prijatelji.Samo kuvajte
Isti Montgomeri ako ga se ko sjeca

gosy
Gost
gosy

Haha zavlači vas vučko sa obećanjima. Koliko su ameri naivni, ili imaju neki drugi interes.
Kurti je apsolutno u pravu, dosta je bilo tolerancije sa kriminalcima i teroristima iz S. Mitrovice koje podržava BG.

Send this to a friend