Region

Hladan tuš Dodiku u Hrvatskoj, policija mu razoružala ljude

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u srijedu je posjetio Hrvatsku, a zagrebački “Jutarnji” navodi da je oko te posjete bilo dosta problema.

Kako navode, Dodik je želio da u Hrvatskoj ima državnički tretman, a na kraju je “uslijedio hladan tuš”.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova za “Jutarnji” kažu da Dodika u Hrvatskoj ne smatraju državnim zvaničnikom koji bi imao status zaštićene osobe, pa njegovom obezbeđenju nije bio dopušten ulaz u zemlju sa naoružanjem, niti je dobio pratnju hrvatske policije.

Ambasada BiH u Zagrebu obratila se 12. januara hrvatskom Ministarstvu unutrašnjih poslova uz obavještenje da Dodik planira da 13. januara dođe u Hrvatsku.

Ideja je bila da Dodik posjeti Gornjokarlovačku eparhiju kako bi se sastao s episkopom gornjokarlovačkim Gerasimom, s kojim će proslaviti slavu Sv. Trifuna.

Iz ambasade su naveli da Dodik namjerava da u Hrvatsku uđe na graničnom prelazu Stara Gradiška i zatražili da se o tome obavijesti MUP i zatraži da mu hrvatska policija dodijeli pratnju dok je na teritoriji Hrvatske, ističu iz MUP-a.

Međutim, Dodik je dobio odgovor da ljudi iz njegove pratnje mogu ući u Hrvatsku isključivo kao civili, tj. bez oružja, a da ga nakon prelaska granice hrvatska policija neće obezbjeđivati jer nema status zaštićene osobe.

 

Send this to a friend