Region

Holandija blokira početak pregovora Albanije sa EU

Ilustracija, foto: Pixabay

Holandski parlament blokirao je otvaranje pristupnih pregovora Albanije s Evropskom unijom, uoči samita Unije sljedeće nedjelje, na kom je Tirana trebalo da dobije odobrenje za početak pregovora o članstvu.

Više od polovine poslanika, 76 od 150, uključujući poslanike koji podržavaju vladu premijera Marka Rutea, blokiralo je početak pregovora Albanije sa EU, navodeći ozbiljnu zabrinutost oko borbe protiv korupcije, prenosi portal Euraktiv.

Početak razgovara o članstvu Albanije i Makedonije u EU podržale su socijaldemokrate i zeleni, koji imaju ukupno 33 poslanika. Oni ocjenjuju da će te balkanske zemlje raditi na vladavini prava, borbi protiv kriminala i korupcije ako imaju jasnu perspektivu učlanjenja.

Poslanik demohrišćana Martin van Helvert je rekao da Holandija uviđa sve veći uticaj Rusije i Kine na Zapadnom Balkanu, ali da nema razloga da se prave kompromisi oko kriterijuma za učlanjenje.

Euraktiv navodi i da u slučaju Makedonije, koja je postigla istorijski sporazum s Grčkom o imenu, nije izvjesno da će na samitu dobiti odobrenje za početak pristupnih pregovora, pošto bi Austrija mogla da blokira tu odluku.

Savjet EU za opšte poslove će u ponedjeljak i utorak razmatrati početak pristupnih pregovora Albanije i Makedonije, kao i otvaranje novih poglavlja u pregovorima sa Srbijom. U četvrtak i petak je sastanak šefova država i vlada članica Unije.

1 Komentar na "Holandija blokira početak pregovora Albanije sa EU"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend