Region Poslati u nemoguću misiju

Holandski vojnici iz Unprofora tuže vladu zbog Srebrenice

Grupa veterana iz holandskog bataljona Unprofora, koja je 1995. činila dio UN-ovih mirovnih snaga u zoni Srebrenice, pokreće tužbu protiv vlade Holandije.

Oni u toj tužbi traže vraćanje časti, izvinjenje i isplatu simboliče odštete, prenio je holandski dnevni list AD.

Advokat veterana, Mihael Rupert, izjavio je da su holandski vojnici bili poslati u “nemoguću misiju”. “Država je poslala te vojnike u nemoguću misiju i tamo ih je napustila”, rekao je Rupert.

On je ranije izjavio da je vojnicima tokom tih događaja u Srebrenici nanijeta velika šteta, tjelesne, psihološke i finansijske prirode, kao i njihovim društvenim životima.

Prije tri godine se oko 230 veterana okupilo se u namjeri da pokrenu tužbu protiv Holandije, ali su odustali prošle godine kada je ministarka odbrane Ank Bajlefeld najavila istragu povodom problema sa kojima se holandski veterani iz Srebrenice još uvek suočavaju.

Iako ministarka i dalje vodi razgovore sa radnom grupom bivših mirovnjaka, izvjestan broj veterana ima utisak da se ipak ništa konkretno ne preduzima, objasnio je advokat Rupert.

U ovom trenutku oko dvadeset vojnika namjerava ponovo da pokrene tužbu protiv vlade Holandije, a njihov zastupnik očekuje da će se grupi pridružiti još oko stotinu veterana.

Send this to a friend