Region

Hrvati u šoku, osuđivani pedofil trenira osnovce

Ilustracija

Jedan trener tekvondoa u Hrvatskoj je osuđen na četiri i po godine zatvora zbog seksualnog zlostavljanja maloljetnica. Ali on se samo preselio s jednog kraja Hrvatske na drugi, ponovo osnovao tekvondo klub i počeo da drži treninge po varaždinskim osnovnim školama. I sve to po zakonu.

Nakon anonimne dojave zabrinutih roditelja u redakciju Potrage novinari RTL-a pronašli su prestupnika.

“Prije nekoliko godina u našoj školi su se počeli održavati treninzi tekvondoa. Dosta je djece počelo da trenira pa i naša ćerka. Nakon nekoliko mjeseci, slučajno smo u razgovoru s prijateljima iz Zadra saznali da je trener koji trenira našu kćer, bio u zatvoru zbog silovanja djevojčice koju je trenirao. Ćerku smo prestali da vodimo na treninge i rekli smo direktoru škole, ali nije ništa uradila. Iako smo svoje dijete sklonili od njega i dalje mislimo da nije u redu da takva osoba radi na mjestu gdje ima nove žrtve u blizini. Čak smo ga vidjeli da u svom autu vozi djevojčice iz drugih mjesta, jer ima treninge po cijeloj županiji”, rekli su neimenovani roditelji.

Provjerom sadržaja pisma potvrđeno je da se radi o čovjeku koji je zloupotrijebio svoj položaj trenera, te prisilio dvije maloljetnice, sestre, od 15 i 17 godina na seksualne odnose, obećavajući im zauzvrat napredovanje na treningu. Nakon što je otkriven 2007. osuđen je na 4,5 godine zatvora, a danas je registovan u klubu kao trener.

“Ja radim s djecom, ali ko je rekao da ja ne mogu raditi s djecom ili bilo kim? Uopšte ne znam o čemu je riječ, ko vas je zvao? Tu osobu koja je poslala pismo i bilo koga, ja ću da tužim jer sam slobodni građanin Hrvatske jer ono što je bilo – to je iza mene, što je prije nekih osam, devet, deset godina bilo… Dići ću tužbu protiv vas ili bilo koga bude li pisalo nešto loše o meni, angažovaću advokata, a ta osoba koja je vas zvala, a ta osoba koja je zvala je očigledno zvala iz Varaždina kako bi meni naravila problem, ne samo ovdje nego bilo gdje da sam”, rekao je novinarima.

Period rehabilitacije označava period koji nastaje kada se kazneno djelo briše iz evidencije.

“U ovom slučaju kad su kaznena djela na račun djece, ta rehabilitacija ide na dvostruki rok, znači ako je nešto propisano da deset godina treba proći da bi se brisalo, u ovom slučaju kada su kaznena djela na štetu djece treba proći 20”, rekla je Vedrana Šimundža-Nikolić, pomoćnica ministra pravosuđa.

Send this to a friend