Region

Hrvati uznemireni, Kosor bi povukla ambasadora iz Srbije

Jadranka Kosor

Dio hrvatske javnosti uznemiren je zbog govora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Kosovskoj Mitrovici. Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor smatra da bi ta zemlja trebalo da povuče ambasadora iz Beograda.

“Veličanjem Miloševića Vučić je opet ponizio žrtve njegovog režima. Ali to je taj isti Vučić koji je u RH nedavno primljen sa počastima bez izvinjenja zbog njegove lične podrške Miloševićevoj politici u vrijeme agresije na RH i BiH. Nema čuđenja. Jasno je Vučić, pričom o šahovnici, rekao da Knin nikada nije bio hrvatski. Odmah bih povukla ambasadora iz Beograda“, navela je Kosor na Tviter-u.

“Vučić nije relevantan za Hrvatsku, kaže. Nije relevantan onda kad ona treba da osudi njegovu sramotnu politiku, ali je dobar za istorijske susrete po mostovima i još istorijskije kad ga pozove kao dragog gosta u RH. Bez izvinjenja, bez kajanja“, izjavila je Kosor povodom reakcije hrvatske predsjednice na Vučićev govor.

<<<Grabar Kitarović: Vučića treba ignorisati<<<

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da se hrvatska zastava vijorila u Kninu i prije govora Vučića na Kosovu i dodala da će se zastava vijoriti i ubuduće.

Hrvatska Socijalnoliberalna stranka (HSLS) je tim povodom zatražila sastanak sa predstavnicima vladajuće koalicije jer, kako kažu, žele da čuju jasne stavove vlade, ali i predstavnika Samostalne demokratske srpske stranke, koja je koalicioni partner u vlasti.

Dok HSLS traži sastanak vladajuće koalicije, hrvatski ministar branitelja Tomo Medved misli da se Vučiću u Hrvatskoj pridaje previše pažnje. On, naime, smatra da bi Hrvatska trebalo da se više bavi svojim pitanjima, koja su važna za privredni rast i prosperitet.

“Moje mišljenje je da previše pažnje posvećujemo jednom predsjedniku susjedne zemlje”, rekao je Medved za regionalnu televiziju N1 u odgovoru na pitanje kako komentariše Vučićeve poruke iz Kosovske Mitrovice.

Politički analitičar i profesor na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu Dejan Jović, pak, misli da je Vučićev govor “malo podbacio u odnosu na očekivanja”, ali da je njegov odnos prema politici Miloševića bio ambivalentan. Bilo je, kaže, pohvale i kritike.

“Govor je, prije svega, bio okrenut prema postizanju kompromisa i to prema Albancima”, naveo je.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend