Region

Hrvatska globalni rekorder po manjku radne snage

Zbog masovnog iseljavanja Hrvatska je postala globalni rekorder po relativnom manjku radne snage, pokazalo je istraživanje konsultantske kuće Manpower sprovedeno u 44 države.

Istraživanje je obuhvatilo 620 reprezentativnih kompanija i pokazalo je da hrvatska preduzeća u drugom kvartalu traže 34 odsto novih radnika više nego u prvom ovogodišnjem tromjesečju, prenosi Seebiz.

Kako se navodi, najveće nestašica zabliejžena je na sjevernom Jadranu, u preduzećima Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije.

Kako kaže Goran Šimunović, menadžer privremenog zapošljavanja u Manpower-u, preduzećima će biti izazov da ispune te planove.

“Najviše se traže konobari, sobarice, pomoćno osoblje u kuhinji, zidari, tehničari, električari, tesari i slična zanimanja”, rekao je on.

Prema procenama Manpower-a, hrvatskoj privredi trenutno nedostaje više od 100.000 radnika, a svake godine manjak je sve veći.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
La prinćipesaIvanaJovanka
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
La prinćipesa
Gost
La prinćipesa

Fali njima dobrovoljaca i robova, a ne radnika.
Menpauer je inače jedna naj poznatijih robovlastničkih korporacija, kod koje je minimalac zagarantovan. U Jugoslaviji smo tome rekli:”Bolje grob, nego rob”.

Ivana
Gost
Ivana

Ko zna Kako su se postavljali spram radnika, cim su radnici pobjegli. Nije mi ih zao.

Jovanka
Gost
Jovanka

A nece niko vise da radi za male pare od kad imamo svi internete i telefone pametne, kakav posa crni, ljepse je na instagram…

Send this to a friend