Region

Hrvatska gradi skladište za nuklearni otpad na granici s BiH

Hrvatska je odlučila da započne izgradnju svog odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u Sisačko-moslavačkoj županiji, blizu granice s BiH.

Odluka o tome da li će Hrvatska i Slovenija otpad iz elektrane Krško odlagati u zajedničkom skladištu biće objavljena tek u septembru, saznaje hrvatski portal Ekspres.

Tu odluku objaviće hrvatski ministar energetike i zaštite okoline Tomislav Chorić i slovenačka ministarka infrastrukture Alenka Bratušek u septembru u Ljubljani.

Slovenija već nekoliko godina planira da zajedničko skladište za nisko i srednjeradioaktivni nuklearni otpad iz elektrane Krško izgradi u Vrbini pored Krškog i zagovara ulazak Hrvatske u taj projekat.

Hrvatska i Slovenija imaju obavezu da svoj dIo otpada iz nuklearke Krško, koja je zajednička, zbrinu 2023. godine.

Iako za pripremu i izgradnju odlagališta Hrvatska ima još samo četiri godine, za sada nije sačinjena čak ni studija uticaja na okolinu, pa je potpuno nejasno kako država planira da u tako kratkom roku pripremi preuzimanje nuklearnog otpada, navodi Ekspres.

Portal dodaje da nije postignut ni konsenzus s lokalnim stanovništvom i sa BiH, koji se žestoko protive dolasku otpada na Trgovsku goru.

Krško je u pogonu od 1981. godine, a radiće do 2043. godine.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Cober
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cober
Gost
Cober

Ela,ela. Pa kad vi se ozraceni medjedi vrnu u Sloveniju, bice belaja!

Send this to a friend