Region Velesila nautike

Hrvatska ima najveću čarter flotu na svijetu

U nautičkom čarteru Hrvatska je svjetska velesila i pokriva čak 40 odsto svjetske čarter flote.

Nautičkim čarterom u Hrvatskoj se godišnje koristi pola miliona gostiju kojima je na raspolaganju flota od čak 4378 jahti i čamaca.

Prema podacima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u RH je registrovano 2762 čarter-kompanija, od kojih je 930 aktivno. One iznajmljuju, prema podacima Hrvatske gospodarske komore (HGK), 1956 čamaca, 2166 jahti na jedra i 256 motornih jahti, prenosi poslovni.hr.

Ukupna flota plovila u Hrvatskoj broji 126.033 čamaca i 3118 jahti. Za kontrolu tehničke ispravnosti tih plovila nadležne su lučke kapetanije za plovila do 12 metara dok je Hrvatski registar brodova (HRB) nadležan za brodove duže od 12 metara.

Pomoćnik direktora HRB-a Andro Viđak kaže da brodovi u čarteru jednom godišnje idu na tehnički pregled, dok oni za ličnu upotrebu na redovni pregled idu svakih pet godina.

Osim toga sprovode se i nenajavljene inspekcije resornog Ministarstva mora, i kažu da se godišnje obavi oko 7000 pregleda a ustanovi oko 2000 prekršaja.

Čarter gosti ostvare više od tri miliona noćenja u Hrvatskoj. U HGK kažu da prema istraživanju iz 2017. prosječna potrošnja čarter gosta iznosi 183 eura dnevno dok prosječan gost hotela potroši 75 eura po danu.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Gligor73
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gligor73
Gost
Gligor73

Pa jos u ‘staroj’ Jugoslaviji , Hrvatska je bila vodeca nauticka republika. Prva privatna mini brodogradilista su pocinjala sa radom u hrvatskim primorskim gradovima.
Kada se sve ovo spoji i sa velikom obalom , informacija ove vrste nije nikakvo cudo.
Uglavnom , svim brodovima – mirno more…..

Send this to a friend