Region

Hrvatska izbjegla vanredne izbore, HNS ušao u vladu

Foto: N1

Sabor Hrvatske danas je većinom glasova izglasao povjerenje sedmorici novih ministara u rekonstruisanoj vladi HDZ-a u koju su ušli predstavnici HNS-a.

Ulaskom dosad opozicione Hrvatske narodne stranke u koaliciju s Hrvatskom demokratskom zajednicom, izbjegnuti su prijevremeni parlamentarni izbori.

Sabor je većinom od 78 glasova iskazao povjerenja za sedmoro novih ministara, među njima i dvoje iz HNS-a.

Sabor ima 151 poslanika, a za izbor ministara potrebna je natpolovična većina svih poslanika, odnosno najmanje njih 76.

Ministre je podržalo i osmoro poslanika nacionalnih manjina, među kojima troje srpskih, kao i nekoliko poslanika manjih stranaka i nezavisnih poslanika.

Za ministra građevinarstva i potpredsjednika Vlade imenovan je Predrag Štromar, a obrazovanja i nauke Blaženka Divjak, oboje kadrovi HNS-a. Divjakova je na tom mjestu zamijenila Pavu Barišića, čiju je ostavku zbog plagiranja naučnog rada nedavno tražila opozicija.

Preostalih pet pozicija popunili su kadrovi iz kvote HDZ-a.

Novi ministar unutrašnjih poslova je Davor Božinović, pravosuđa Dražen Bošnjaković, a energetike i zaštite životne sredine Tomislav Ćorić.Resor rada i penzijskog sistema vodiće Marko Pavić, a upravu Lovro Kuščević. Božinović, Bošnjaković, Ćorić i Kuščević su zamijenili ministre iz Mosta, bivšeg manjeg koalicionog partnera u Vladi, koje je premijer smijenio još krajem aprila.

Izglasavanju novih ministara prethodila je burna rasprava u parlamentu gdje su poslanici opozicije, Socijaldemokratske partije (SDP) i Mosta oštro kritikovali HNS zbog ulaska u koaliciju s HDZ-om nazvavši tu saradnju “političkom trgovinom” i “izdajom birača”.

Središnji odbor HNS-a podržao je preksinoć koaliciju s HDZ-om, uprkos protivljenu nekih od najistaknutijih članova stranke i poslanika u Saboru.

Do potpunog preokreta došlo je samo dan pošto je Predsjedništvo stranke odlučilo da se ne ide u vladu HDZ-om, a predsjednik Ivan Vrdoljak, koji je glavni zagovornik saradnje, podnio ostavku na sve političke funkcije.

Vrdoljak je tada rekao da je HNS-u prijetio raskol i da je zbog toga Predsjedništvu predložio da odbije ulazak u vladu Andreja Plenkovića.

Neki od najglasnijih protivnika saradnje s HDZ-om su poslanica HNS-a i bivša predsjednica stranke Vesna Pusić, kao i poslanici Goran Beus Rihemberg, Nada Turina Đurić i Anka Mrak Taritaš.

Oni su poslije sjednice Središnjeg odbora novinarima rekli da neće podržati nove ministre, pa da će po statutu biti izbačeni iz stranke.

HNS, koji je bio jedan od najvećih kritičara HDZ-a, osvojio je devet mandata na listi lijeve koalicije predvođene Socijaldemokratskom partijom, ali Vlada može da računa na podršku njih petoro.

Premijer Andrej Plenković od kraja aprila pokušava da sastavi novu parlamentarnu većinu pošto se raspala koalicija HDZ-a i Mosta.

Do političke krize je došlo kada je Plenković iznenada smijenio ministre iz Mosta, manjeg koalicionog partnera u vlasti, jer nijesu podržali ministra finansija Zdravka Marića, čiji je opoziv zbog situacije oko “Agrokora” tražila opozicija, među njima i HNS.

Send this to a friend