Region

Hrvatska izdala preporuke: Distanca će morati da se poštuje i u moru

Ilustracija

U susret ljetnjoj sezoni, otvaranju bazena i sve pogodnijim temperaturama mora koje će uskoro biti povoljne za kupanje, Hrvatski zavod za javno zdravlje danas je izdao preporuke kako bi se spriječilo širenje koronavirusa. Kao i za sve, najvažnije je održavanje higijene i distance, a svi podaci moraju biti postavljeni na vidljivo mjesto.

Što se tiče fizičke udaljenosti, svim posjetiocima i zaposlenima HZJZ savjetuje se da budu na udaljenosti od jednog i po metra. U kabinama za presvlačenje i sanitarnim čvorovima, bilo na bazenima ili na plažama treba da se primjenjuju sve preventivne mjere dezinfekcije.

Na primjer, sanitarni čvorovi treba da se čiste svaka dva sata, a po potrebi i češće, a važno je i povećati broj osoba koji rade na održavanju čistoće.

Dezinfekciona sredstva za ruke moraju da budu dostupna i na vidljivim mjestima.

Koncesionar je dužan da osigura osobu koja može nadzirati propisane mjere i dezinfikovati ležaljke nekoliko puta dnevno, a obavezno nakon što određeni gost više ne koristi ležaljku. Mora da se vodi računa i o razmaku među ljudima.

Što se tiče morskih i slatkovodnih kupališta maksimalan broj osoba je 15 na sto kvadratnih metara. Takođe i u samom moru ili vodi, potrebno je držanje razmaka od propisanih metar i po.

Preporuka je da se na svim otvorenim prostorima kupališta postave kante za smeće sa odgovarajućim poklopcima.

Hrvatski zavod za javno zdravlje redovno će uzorkovati i analizirati kvalitet vode u moru.

Što se tiče kupališta na bazenima i vodenih parkova, važe ista pravila što se tiče distance od metar i po, te 15 osoba na sto kvadrata neto površine, uključujući i bazene. Mjere higijene takođe se sprovode po istom principu. Bazeni se moraju hlorisati po već propisanim preporukama, a uređaji za klimatizaciju moraju biti apsolutno ispravni, s redovnom provjerom filtera i mora se pratiti pravilno stanje obnove vazduha u zatvorenim prostorima. Naravno, dezinfekciona sredstva i sapun, standardna su oprema koja mora biti dostupna.

Što se tiče ugostiteljskih objekata unutar kupališta, oni se moraju pridržavati ranije objavljenih preporuka.

Sami kupači, prije ulaska u bazen obavezno moraju da istuširaju i prođu kroz predbazen gdje će oprati noge u hiperhlorirsnoj vodi koja sadrži i dezinfekcijsko sredstvo. Maksimalan broj osoba u bazenu mora da osigura razmak od metar i po između korisnika, a ukoliko je riječ o bazenu u kojem je pojačana aktivnost – tada bi broj osoba trebalo smanjiti.

Zaposleni moraju da se pridržavaju propisanih mjera, od svakodnevnog mjerenja temperature do prijave bilo kakvog znaka bolesti. Takođe, nadređeni im moraju osigurati edukaciju, odnosno upoznati ih sa novim pravilima ponašanja.

Preporuka HZJZ-a odnosi se i na radno vrijeme, tako da predlažu rad u dvije smjene. Dakle, ukoliko je moguće radilo bi se u dvije smjene sa sat vremena pauze kako bi se sprovelo temeljno čišćenje i dezinfekcija.

Vraćanjem bazena u funkciju počinju i treninzi u bazenima, od plivanja, vaterpola, skokova u vodu…

Oni su takođe dužni da se pridržavaju svih higijenskih mjera. Sportisti bi u bazenu trebalo da održavaju fizičku distancu od sedam metara.

I za kraj, nezavisno da li neko dolazi na trening ili na kupanje, uzimaće se lični podaci, kako bi u slučaju pojave COVID-19, epidemiolozi mogli da uđu u trag kontaktima.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
So & TEKILA
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

i na bove?

Send this to a friend