Region

Hrvatska ministarka izjavom o nasilju u braku šokirala javnost

Foto: N1

Izjava hrvatske ministarke zadužene za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku Nade Muragić izazvala je oštre reakcije, a mnogi zahtijevaju njenu ostavku.

Ministarka je reagovala na povlačenje optužbe Mare Tomašević protiv svog supruga požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića za nasilje u porodici.

“To vam je tako u braku. U tim bračnim, ličnim i porodičnim odnosima, to je dinamika u koju ne mogu da ulazim. Žena vjerovatno ima svoje razloge. To je porodica, zaista u to ne bih ulazila“, rekla je ministarka, inače socijalna radnica.

Upitana da li je čudno što je Tomaševićeva odlučila da povuče optužnicu i da li je bilo pritisaka, odgovorila je da ne može ona da procjenjuje da li je to čudno ili nije.

“Meni je žao da bilo koja porodica dođe u ovakvu situaciju da se u javnosti o tome raspravlja. Trebalo je da to riješe ranije unutar svojih porodičnih ili bračnih odnosa“, dodala je ona.

Potpredsednik SDP, Zlatko Komadina, kazao je da ministarka treba da podnese ostavku, te da će SDP tražiti opoziv Murganić čim se za to steknu uslovi.

“Da sam ja na mjestu premijera Andreja Plenkovića, Nada Murganić bi odletjela na Mars, a ne samo s mjesta ministarke”, rekla je aktivistkinja Sanja Sarnavka.

Izjavu ministarke na Tviteru je komentarisala i Jadranka Kosor, bivša premijerka i predsjednica HDZ-a, ističući da je to tako u braku, kad se rugate sa Ustavom i zakonima.

Inače, Alojz Tomašević je jednoglasnom odlukom Visokog suda časti HDZ-a izbačen iz stranke nakon što je i sam najavio da će izaći iz te stranke, ali da neće da podnese ostavku na mjesto župana.

Mara Tomašević je u oktobru prošle godine odlučila da prijavi supruga nakon, kako je tvrdila, dugogodišnjeg zlostavljanja.

Početkom ove godine požeško Opšinsko državno tužilaštvo podignulo je optužnicu protiv Tomaševića u kojoj je navedeno da je “od oktobra 2015. godine do 2. oktobra 2017. u porodičnoj kući, u namjeri da omalovaži svoju suprugu, učestalo joj govorio pogrdne riječi prijeteći joj, istovremeno ju rukama hvatao za vrat i šamarao, čime je kod oštećene izazvao osjećaj straha i ugroženosti te povredu dostojanstva. Tereti se i da je 2. oktobra 2017. udarao rukama po glavi, hvatajući je za vrat i nadlaktice, te da je rukama i nogom snažno odgurnuo, pri čemu je ona zadobila povredu”.

Kada ga je supruga prijavila za nasilje, Tomaševiću je bila određena i zabrana prilaska, a oni žive u istoj kući.

Ž.N.

Send this to a friend