Region

Hrvatska optužuje Srbiju da dovoze migrante na granicu, Srbija negira

Hrvatska obavijestila EU da je Srbija učestvovala u dovođenju migranata na državnu granicu sa Hrvatskom. U međuvremenu ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović to negira.

“Srbija nema nikakve veze sa gomilanjem migranata na granici sa Hrvatskom”, izjavio je danas Stefanović navodeći da je oko stotinu migranata koji su prethodnih dana bili na državnoj granici s Hrvatskom vraćeno u centre u Srbiji.

Naveo je da su migranti, nakon višesatnih pregovara i bez primjene sile, autobusima vraćeni u centre u Srbiji gdje su boravili.

Hrvatska je, kaže, obavijestila EU da je Srbija učestvovala u dovođenju migranata na državnu granicu sa Hrvatskom i da sprema dolazak novih 600 migranata što je, ističe, netačno.

Naveo je da je oko 100 migranata prije nekoliko dana krenulo ka granici sa Hrvatskom jer su dobili određene informacije da će Hrvatska otvoriti granice ako ih bude više na granici, što se, kaže, nije dogodilo.

Istakao je da su Komesarijat za izbjeglice i migracije i MUP pokušali da ih odgovore od odlaska na granicu sa Hrvatskom, uvjeravajući ih da to neće dovesti do bilo kakvog efekta, nego samo do njihovog gomilanja na granici.

“Nijesu želeli da poslušaju i naišli su na kordon hrvatske policije”, rekao je Stefanović na sjednici skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove na kojoj je predstavio informaciju o radu MUP od jula do septembra ove godine.

Ministar je rekao da su Komesarijat i MUP bili u stalnoj komunikaciji sa Hrvatskom i EU.

“Ne stoji da Srbija ima bilo kakvu zlu namjeru, ne zloupotrebaljvamo prisustvo migranata kod nas. Ne želimo da ih fizički spriječavamo i primjenjujemo silu kao što ni do sada to nismo činili”, kaže Stefanović.

On navodi da ostaje pitanje i za Hrvatsku i za EU da li primjenjuju sistem azila na svojoj teritoroji i da li migrantima omogućavaju da zatraže azil ako se nađu na njihovoj teritoriji, navodeći da prilikom povratka migranata u zemlju iz koje su ušli na teritoriju duge države mora da se primjenjuje sistem readmisije.

Send this to a friend