Region

Hrvatska planira da utrostruči prisustvo na Kosovu, šalje borbenu jedinicu u sastavu Kfora

Foto: KFOR

Hrvatska će od naredne godine utrostručiti vojno prisustvo na Kosovu ukoliko Vlada i parlament te zemlje budu prihvatili predlog da se u sastav Kfora prvi put uputi borbena pješadijska četa, piše portal Balkanska bezbjednosna mreža.

Kako se navodi u tekstu, sadašnji kontigent te zemlje na Kosovu čini 38 ljudi sa dva transportna helikoptera Mi-17 i štabnim oficirima. Zagreb je uključen i u razvoj Kosovskih snaga bezbjednosti kroz rad NATO tima za vezu i savjetovanje.

„Naš kontigent bi do početka 2021. godine trebalo da broji 145 pripadnika. Čekamo da se donese odluka svih onih institucija u Hrvatskoj koje moraju donijetu tu odluku… Mi imamo već našu vazduhoplovnu komponentu, vojno-obavještajnu komponentu i nacionalni element podrške – izjavio je komandant Hrvatske kopnene vojske general Boris Šerić na vježbi „Sposobnost 20“.

Na toj vježbi održanoj prošlog mjeseca ocijenjivana je i obučenost motorizovane čete koji bi trebalo da bude upućena u KFOR. Ona će 2021. godine biti u statusu spremnosti za pokret.

Analitičar hrvatskog portala Obris Igor Tabak navodi da još nije izvjesno da li će Zagreb povećati svoj kontigent na Kosovu 2021. jer ta tema još nije došla pred parlamentarnu proceduru.

„Hrvatska nije jedina NATO država koja tamo učestvuje i to nije aktivnost koja bi u Hrvatskoj budila neku posebnu pažnju i emocije. Takva misija je ujedno i bitno manje opasna od, recimo, Avganistana“ dodaje on.

Portal Obris podsjeća da za dodatno angažovanje oko 100 hrvatskih vojnika treba obezbijediti podršku Vlade, resornog skupštinskog odbora i parlamenta ali i procjenjuje da je to nešto što bi, po svemu sudeći, „moralo da se dogodi do kraja godine“.

Ukoliko Zagreb bude pojačao kontigent na Kosovu to bi značilo priključivanje trendu jačanja prisustva regionalnih vojski u toj misiji. One sada imaju znatan udio u odnosu na ukupnu brojnost KFOR-a koja iznosi 3.419 ljudi.

Mađarska u toj misiji ima 418 vojnika, Slovenija 271, Grčka 119 i Rumunija 53 i Crna Gora jednog oficira. Najnoviji kontributor je Sjeverna Makedonija koja je na Kosovo 17. oktobra uputila 44 vojnika. Budimpešta je već ranije iskazala ambiciju da preuzme rukovođenje KFOR-om i ojačala brojnost kontigenta.

3

avatar
1000
2
1
0
 
3
MarkoGorocrnacCetinje 21
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marko
Gost
Marko

Živjela Republika Kosovo

Cetinje 21
Gost
Cetinje 21

Zivjelo slobodno Kosovo

Gorocrnac
Gost
Gorocrnac

Koliko je slobodno,toliko i živjelo.

Send this to a friend