Region

Hrvatska policija deportovala nigerijske studente u BiH misleći da su migranti

FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

Osamnaestogodišnji student Abia Uchenna Alexandro iz Nigerije doputovao je 12. novembra ove godine u Hrvatsku da bi učestvovao na petom Svjetskom univerzitetskom prvenstvu u Puli. Predstavljao je Federalni univerzitet tehnologija Owerri na takmičenju iz stonog tenisa. Nakon završetka takmičenja, zajedno sa jos četvoro kolega, vratio se u Zagreb odakle je trebao 18. novembra letjeti za Istanbul.

Nakon dolaska u Zagreb, sa kolegom Eboh Kenneth Chinedu, smjestio se u hostel i izašao u šetnju gradom.

“Na ulasku u tramvaj zaustavila nas je policija. Odvezli su nas u policijsku stanicu. Pokušali smo im objasniti ko smo i da su nam dokumenti u hostelu. Nisu obraćali pažnju na ono što govorimo”, kaže za Žurnal.info Eboh Kenneth Chinedu.

“Ne znamo koliko je sati bilo, ali bio je mrak… Izveli su nas iz stanice i stavili u kombi. Odvezli su nas na nepoznato mjesto. Dvojica policajaca su nam rekli idete u BiH. Ja nikada nisam bio u BiH. Došao sam avionom u Zagreb, rekao sam im da ne znam BiH. Rekli su nam ne, vi idete u BiH. Nakon nekog vremena kombi je stao i gurnuli su nas u žbunje. Odbio sam ići u šumu, onda mi je policajac rekao ako se ne pomjerim da će me upucati”, kaže Eboha Kenneth.

U razgovoru za Žurnal nigerijski studenti kažu da su bili preplašeni i da nisu znali šta da rade. Migranti, koje je Hrvatska policija zajedno s njima natjerala da kroz šumu pređu na teritoriju BiH, su ih odveli u kamp u Velikoj Kladuši.

Od tada su Abia Uchenna Alexandro i Eboha Kenneth Chinedu smješteni u kampu Miral u Velikoj Kladuši.

“Naši pasoši i sve stvari su ostale u Zagrebu. Uspio sam iz kampa pozvati kolegu koji je zajedno sa nama bio na takmičenju da nam pošalje pasoše. Ne znamo šta da radimo, viza za Hrvatsku nam ističe danas”, kaže Kenneth Chinedu.

Kampom Miral upravlja Međunarodna organizacija za migracije IOM. Za Žurnal su samo kratko rekli da su o slučaju nigerijskih studenata, nakon što su dobili potvrdu od organizatora takmičenja da su oni stvarno studenti sa uredno izdatim vizama, obavijestili organizaciju Vaša prava iz Sarajeva koja će preuzeti njihov slučaj.

Iz ove organizacije nisu odgovarali na pozive iz redakcije Žurnala.

Snimala ih hrvatska policija

Iz Međuuniverzitetskog sportskog komiteta, organizatora svjetskog prvenstva u Puli, tvrde da su obaviješteni o slučaju. Predstavnik Komiteta Alberto Tanghetti kaže da je bilo ukupno pet učesnika iz Nigerije, četiri studenta i profesor, te da su svi imali uredne vize.

“Ta dva studenta su bila na takmičenju, imali su hrvatsku vizu, povratne avionske karte iz Zagreba za Istanbul i iz Istanbula za Lagos. Znači, imali su vizu da dođu na takmičenje, imali su povratne karte… Na takmičenju ih je snimala hrvatska televizija. U nedjelju 17. 11. putovali su u Zagreb jer su u ponedjeljak imali let za istanbul. Sedam dana kasnije primio sam poziv iz kampa da se kod njih nalaze dvojica studenata iz Nigerije koje je hrvatska policija odvela u BiH. Ne razumijem kako se to desilo jer je policija u Puli bila obaviještena da su tu”, kaže Thanghetti, prenosi Žurnal.

Iz ove organizacije kazu da će nazvati Univerzitet u Puli, obavijestiti MUP Hrvatske i vidjeti kako mogu pomoći studentima.

7

avatar
1000
5
2
0
 
7
MojeImeJeLignjoslavIvanImeSanyshkaya
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lignjoslav
Gost
Lignjoslav

Ozbiljna država i ozbiljna policija. A ova dvojica ne bi ovako prošla da su poštovali zakone iste, tj da su nosili dokumenta sa tobom, sto je najnormalnija stvar kad si u tuđoj zemlji. Nikom ništa, vratice se nazad, dobice neku odštetu i vuk sit i ovce na broju.

MojeImeJe
Gost
MojeImeJe

Upucacu te pa ti je bolje da trcis kroz sumu jer si crnac pa mislim da si migrant?
Ajde cuti casti ti.

Ivan
Gost
Ivan

Ovdje nema bjelasa i pravasa da komentarisu

Sanyshkaya
Gost
Sanyshkaya

Boze me sacuvaj. Nacisti

The Stig
Gost
The Stig

Da se hrvarima da organizacija nekog svjetskog prvenstva. Garant bi deportovali sve crnce azijate i sl

Haris
Gost
Haris

aaaaaaaahahahahahaha kakva spdnja od policije EU.

Ime
Gost
Ime

Kakva sprdnja od drzave. Ovo je potvrda njihove nacisticke proslosti

Send this to a friend