Region

Hrvatska policija spriječila europoslanike da provjere tretman migranata na granici sa BiH

Hrvatska policija spriječila je četvoro poslanika Evropskog parlamenta da provjere tretman hrvatskih vlasti prema migrantima na granici sa Bosnom i Hercegovinom BiH, prenio je sarajevski portal Klix.

Taj portal je naveo da je europarlamentarce, koji su juče došli u Hrvatsku kako bi ispitali stanje na granici između BiH i Hrvatske, poslije brojnih upozorenja organizacija civilnog društva i institucija na nasilje i kršenja ljudskih prava, dočekala policijska blokada.

Četiri europarlamentarca, Pjetro Bartolo, Alesandro Moreti, Pjer Frančesko Majorino i Brando Benifei stigli su na granicu BiH i Hrvatske da bi se uvjerili kako Hrvatska postupa prema migrantima, ali je hrvatska policija to spriječila bez argumenata, prenosi Klix, pozivajući se na italijanski Avenire.

Avenire navodi da je situacija u šumi Bojna na hrvatskoj teritoriji bila prilično napeta i da je policija “jurila potpredsjednika Komisije EU za građanska prava Pjetra (Pietro) Bartola i njegove kolege, kako bi ih spriječila da dođu na mjesto kontrole, gdje migranti uglavnom budu spriječeni da uđu u Hrvatsku”.

Put je, prema navodima tog medija, blokiralo nekoliko policijskih kombija i 20-ak graničnih policajaca.

“Poslije dugih i beskorisnih pregovora, delegacija i tri novinara su prošli policijsku traku u namjeri da dođu do granice BiH i Hrvatske koja je u tom trenutku bila udaljena manje od 300 metara. Policija je tada dobila naredbu da stigne grupu i spriječi je da dođe do kontrolnog punkta u šumi. Policajci su nakon jurnjave preko polja stigli grupu, nekoliko njih je zgrabilo novinare, dok je 10-ak drugih blokiralo prolaz parlamentarcima”, naveo je Avenire, a prenosi portal Klix.

Prema navodima u tekstu, evropski parlamentarci pitali su šta se ima sakriti i zašto im nije dozvoljeno da prođu, ako Hrvatska poštuje međunarodne standardne, kao što tvrdi.

Hrvatski diplomatski izvori, dodaje se, pokušali su postupke policije opravdati tvrdnjama da je prisustvo parlamentaraca moglo izazvati ilegalne akcije migranata sa bh. strane.

“Ako smo planirali počiniti neki zločin, onda treba da napišete zvaničnu žalbu i objasnite nam šta smo konkretno uradili”, kazao je, kako se navodi u tekstu, Benifei u žučnom telefonskom razgovoru s hrvatskim abasadorom u Italiji.

Još se navodi da nije isključeno da Evropska unija i Italija zatraže objašnjenje od Zagreba za ovakve postupke policije.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
EbabilPrčNope
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ebabil
Gost
Ebabil

Prvo ih tjerate sa svojih ognjista a posle kao pomazete njima,,zacarani krug..

Prč
Gost
Prč

Đad se tako ponasaju orema eu parlamentarcima,jasno onda kako se ponasaju i prema migrantima.nikako da se sjetimo da smo svi mi sa ex yu prostora bili migranti 90ih

Nope
Gost
Nope

Evropljani dosli da “obidju” migrante koji zele u njihove zemlje a ovi ih natisnuli u Hrvatsku. Sav cinizam EU.

Send this to a friend