Region

Hrvatska: Radnici poginuli dok su čistili fekalije u septičkoj jami

Foto: Vlado Kos / CROPIX

U stravičnoj nesreći u kanalizacionoj septičkoj jami u Čepinu u Hrvatskoj pri izvođenju radova na odčepljavanju odvoda danas nešto poslije 11 sati preminuli su Mario Horvat (43), radnik Komunalca Čepin, Danijel Franjić (42), radnik Vodovoda Osijek i Luka Karin (34) iz Vodovoda.

Njihov kolega Ivan Mazur (52) iz Komunalca prevezen je u Osijek u teškom stanju i smješten je na Jedinicu intenzivnog liječenja. Na istom mjestu bio je i Karin, ali nažalost, on je tokom poslijepodneva izgubio životnu bitku.

Prema nezvaničnim informacijama, do ove velike tragedije najvjerovatnije je došlo zbog trovanja otrovnim plinovima u unutrašnjosti septičke jame.

Četvorica radnika prethodno su s još dvojicom svojih kolega popili kafu na terasi obližnjeg kafića i onda su krenuli obaviti posao po nalogu svojih kompanija, a nakon što su se stanari okolnih kuća požalili da posljednjih dana imaju pojačani povraćaj otpadnih voda iz kanalizacije u kuće.

“Zasad pretpostavljamo da se jedan od njih spustio dolje u stanicu te da mu je zbog otrovnih plinova pozlilo, zbog čega je izgubio svijest, nakon čega se drugi za njim žurno spustio ne bi li mu pomogao i izvukao ga, ali se isto dogodilo i njemu. Potom su i druga dvojica, vjerovatno po inerciji krenula dolje kako bi spasili svoje kolege, ali su i oni ubrzo ostali bez svijesti”, rekla je osoba bliska istrazi.

Peti radnik navodno je pokušao da dobaci svojim kolegama lanac koji su imali sa sobom, ali nije im mogao pomoći i ostao je u šoku na površini zemlje, ali je smogao snage da pozove pomoć.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend