Region

Hrvatska: Trgovine otvorene, kupovina odjeće bez probanja

Zagreb

Od danas su u Hrvatskoj ublažene mjere zaštite od pandemije, pa je omogućen rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovinskih centara.

Preporuke su da trgovine dozvoljavaju manje kupaca na određenom prostoru, da im je obezbijeđenja dezinfekcija ruku, te da se održava distanca od dva metra između kupaca, i kupaca i osoblja. Trgovine će raditi svaki dan osim nedjelje, praznika i vjerskih praznika, piše Index.

U objektima u kojima je radno vrijeme duže od 10 sati, obavezno je organizovanje dvokratnog radnog vremena, a prekid rada ne može biti kraći od jednog sata, kako bi se prodavnica adekvatno očistila i dezinficikovala, te da se zamijene radnici.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je detaljne preporuke za rad trgovina u okviru postupnog ublažavanja restrikcija vezanih za koronavirus, pa tako preporučuju da u trgovini može biti 15 kupaca na 100 kvadratnih metara površine.

Navedena su i posebna pravila za trgovine tekstila u kojima se preporučuje prodaja bez isprobavanja odjevnih predmeta. Ako je, ipak, nužno isprobati odjevne predmete, nekupljena probana roba mora se spremiti na pet dana u za to predviđeni prostor prije ponovnog stavljanja u prodaju, a isto vrijedi i za odjevne predmete koja su vraćena.

Preporučuje se i ograničenje broja korpi i kolica u trgovinama, odnosno da se na raspolaganje stavi onaj broj koji odgovara najvećem broju kupaca koji mogu istovremeno biti u trgovini. Zaposleni u trgovinama prilikom interakcije s kupcem mora koristiti zaštitnu masku koja prekriva nos i usta, a stalno im na raspolaganju mora biti dezinfekciono sredstvo.

Preporučuje se i stavljanje dezinfekcionog sredstva za ruke kupaca. Na ulazu u trgovinu kupcima treba biti osiguran dispenzer s dezinfekcijskim sredstvom za ruke i jasno istaknuto obavješetenje o obavezi dezinfekcije ruku. Takođe, na ulazu treba biti jasno istaknuta obavijest o obavezi održavanja razmaka od minimalno dva metra među kupcima, te između kupaca i osoblja.

Među preporukama je i osiguranje nadzora nad zdravstvenim stanjem osoblja, kojima će se mjeriti prije dolaska na posao tjelesna temperatura.

Osoblje tako treba prije dolaska na posao izmjeriti tjelesnu temperaturu i ako je ona viša od 37,2, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo kakve znakove bolesti, treba se javiti nadređenom i ne dolaziti na posao dok se telefonski ne javi doktoru ili hitnoj medicinskoj službi u slučajevima kad je direktrno ugrožen život ili teško narušeno zdravlje.

5

avatar
1000
1
4
0
 
4
KicoDzmzHerceg NoviRastko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Herceg Novi
Gost
Herceg Novi

Džabe se kod nas u HN javiš sa simptomima, nema testova dok ne dođeš u zadnje.

Rastko
Gost
Rastko

Ne izmisljaj.

Herceg Novi
Gost
Herceg Novi

Rašo: Idi probaj. Javi se na 1616 i reci da imaš kašalj i povišenu temperaturu, pa ćeš čuti odgovor.

Dzmz
Gost
Dzmz

U BD nije tako. Testiranje se obavlja a doktorka zadužena za praćenje korone to veoma odgovorno i savesno radi.

Kico
Gost
Kico

Znaci ima takvih ludaka koji zovu samo da bi se sprdali sa ljudima?

Send this to a friend