Region

Hrvatski činovnik “pao” zbog kilograma račića vrijednih 33 eura

Savjetnik za poslove ugostiteljstva i turizma u Službi za privredu u Šibensko-kninskoj županiji, osuđen je za primanje mita- kologram račića.

Kako prenosi hrvatski Index.hr, N.M. je osuđen na osam mjeseci uslovne kazne zbog hlapa, vrsta raka, od jednog kilograma, koga je dobio od ribara J.Ž., a u presudi se navodi da je N.M. tražio morske plodove kako bi pozitivno odlučio o zahtjevu za izmjenu rješenja o odobrenju pružanja ugostiteljskih usluga koji je zatražila ribareva supruga.

Rješenje za apartmane u Rogoznici je donio 20. juna 2011. godine, kao datum izdavanja naveo je 9. jun, a dva mjeseca kasnije od ribara je dobio hlapa vrijednog 250 kuna (oko 33 eura).

N.M. je u svojoj odbrani naveo da je kao državni službenik sve rješavao u skladu sa zakonom i da nikada od stranaka nije tražio poklon.

“Kada me pitate zbog čega mi je J.Ž. ostavio hlapa, ja ću pošteno odgovoriti, On je ribar, a očito je poštovao ono što sam za njega napravio, a to sam napravio brzo, prema njemu bio ljubazan i vjerovatno je osjećao potrebu da mi se zahvali cijeneći moj pristup radi čega me je počastio jednim hlapom”, naveo je N.M.

Send this to a friend