Region

Hrvatsku napustio svaki peti građanin

Zastava Hrvatske

Hrvatska, poslije Malte, ima najveću stopu emigracije u Evropskoj uniji, pokazuje najnoviji izvještaj Svjetske banke.

U izvještaju pod nazivom “Migracije i odliv mozgova u Evropi i Srednjoj Aziji” navodi se da je Hrvatsku do sada napustilo 21,9 odsto stanovništva, odnosno da petina građana koji su se rodili u toj zemlji sada živi izvan nje.

Iza Hrvatske su Portugalija i Litvanija koje je napustilo više od 20 odsto populacije.

Visoka stopa emigracije predstavlja višestruki problem za mnoge zemlje, pogotovo u smislu odliva mozgova, prenosi Index.hr.

Navodeći da za Srbiju nema podataka, portal piše da su stope iseljavanja visoko kvalifikovanih radnika posebno visoke u nekim zemljama Balkana i Istočne Europe, u kojima je evidentiran niži dohodak.

Tako visokoobrazovane osobe čine čak 55 odsto ukupnog broja emigranata iz BiH, više od 40 odsto u Jermeniji i Letoniji, a skoro 40 odsto u Albaniji. U Hrvatskoj je odliv mozgova manji nego u tim zemljama, ali je i dalje značajno visok – oko 27 odsto.

Dvije trećine svih migranata u svijetu nalaze se u ekonomski razvijenim zemljama Sjeverne Amerike ili Zapadne i Istočne Evrope.

Udio imigranata u zapadnoevropskim zemljama posebno je porastao u posljednje četiri decenije.

Najviše imigranata u odnosu na domaće stanovništvo ima u zemljama Savjeta za saradnju arapskih zemalja Zaliva, a zatim u Australiji, Kanadi i na Novom Zelandu, gdje imigranti čine oko 20 odsto ukupnog stanovništva.

U velikom dijelu Zapadne Evrope i Sjedinjenih Američkih Država udio imigranata među domaćim stanovništvom približava se brojci od 15 odsto, što je oko četiri puta više od svjetskog prosjeka.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
BaraninAloaloOxoFlojd
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Baranin
Gost
Baranin

ovo im je napravio ulazak u EU. tek ce izaci na vidjelo koliko kada se bude napravila statistika starosti stanovnistva u Hrvatskoj (posto se mladi iseljavaju). To povlaci za sobom jaci mortalitet nego natalitet I broj stanovnistva se drasticno smanjuje, sto opet dovodi do manjka radon sposobnih I do prevelikog broja penzionera, tako da system postaje potpuno neodrziv. Jednostavno je… Više »

Aloalo
Gost
Aloalo

Oni se mogu prebrojiti. Kod nas je malo, malkice teze.

Oxo
Gost
Oxo

Evo kako im je pomogao ulazak u EU

Flojd
Gost
Flojd

Srecan im put

Send this to a friend