Region

Ili o pravima Albanaca u Srbiji, ili prekid dijaloga

Bujanovac

Lider DPA u Preševu Ragmi Mustafa izjavio je da bi Priština trebalo da prekine dijalog sa Beogradom, ukoliko “Preševska dolina”, ne bude tema tog dijaloga.

Ragmi Mustafa je za televiziju T7 rekao da bi prištinska delegacija, predvođena kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem trebalo, kako kaže, ozbiljno da shvati zahtjev Albanaca iz tog dijela Srbije da se o njihovim problemima razgovara u Briselu, navodi se u preš klipingu UNMIK-a.

Gradonačelnik Bujanovca Šaip Kamberi tvrdi da se prava Albanaca s područja centralne Srbije godinama krše, uprkos sporazumima koji su potpisani.

Skupština albanskih odbornika, tri opštine juga centralne Srbije, usvojila je u subotu “Političku deklaraciju”, kojom traži od privremenih kosovskih institucija i vlasti u Beogradu da u dijalog o normalizaciji odnosa bude uključen i, kako kažu, politički status Albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe, triju opština na teritoriji juga centralne Srbije.

Između ostalog, oni traže da njihova prava u briselskom dijalogu zastupa predsjednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači.

Oni zapravo traže da rukovodstvo privremenih kosovskih institucija, Tači, čiji legitimitet u dijalogu osporava kosovska opozicija, i Ramuš Haradinaj, budu zastupnici njihovih interesa u Briselu, koji bi im, kako smatraju, obezbijedili isto “ono što Srbija traži za srpsku manjinu na Kosovu i Metohiji”.

1 Komentar na "Ili o pravima Albanaca u Srbiji, ili prekid dijaloga"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend