Region

Incident na obilježavanju 115 godina od Ilindanskog ustanka

Navijačke grupe su, na današnjoj proslavi 115 godina od početka Ilindanskog ustanka u Kruševu, delegaciju makedonske Vlade gađali plastičnim flašama, nazivali ih izdajnicima i vrijeđali, javljaju skopski mediji.

Navijači su tokom polaganja cvijeća na Mečkinom kamenu u Kruševu uzvikivali “Makedonija Makedoncima” i uvrjedljive riječi o Albancima.

Policijsko obezbjeđenje nije dozvolilo navijačkim grupama da se približe ministrima koji su u ime Vlade prisustvovali obilježavanju 115. godina od početka ustanka protiv Turaka.

Prisutnima na Mečkinom kamenu obratio se predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov, koji je oštro kritikovao dogovor sa Grčkom o nazivu.

“Kao što su Ilindanci svojom žrtvom pripremili put partizanima i kao što su partizani svojom žrtvom otvorili put za naše generacije u Makedonije, tako je i naša žrtva nekada neophodna da bi ostao duh republike”, rekao je Ivanov.

Predsjednik Makedonije rekao je da se dogovorom sa Grčkom ne mijenja samo naziv države, već i makedonski državni i institucionalni identitet.

“Briše se državno-pravni kontinuitet ideala makedonskog naroda da ima svoju državu”, poručio je Ivanov.

Ivanov je naglasio da Makedonija pripada narodu koji ju je stvorio i poručio da neće dozvoliti da ga pokolebaju nikakvi pritisci.

Makedonija danas proslavlja Dan Republike i dva istorijska Ilindana – 115 godina od početka Ilindanskog ustanka i 74 godine od prvog zasijedanja Antifašističkog sobranja narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM).

Ilindanski ustanak iz 1903. godine je početak ustanka protiv Turaka, a 2. avgusta pre 74 godine održano i prvo zasedanje ASNOM-a, čime su postavljeni temelji republike.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend